Италия приготвя 300 хиляди тона боклук за България

Италия не може да преработва сама боклуците си и има нужда да ги изнася още дълго в България – този извод се налага от просторното разследване по темата „Отпадъци“ на в. „Кориере дела сера“. Другите „официални дестинации“ на италианските боклуци според авторитетния всекидневник са Австрия, Португалия, Словения, Испания, Тунис, Кипър, Словения и Германия, за където, включително и нашата страна, всяка година от Апенините потеглят 465 хил. тона бали.

Но, освен този регламентиран износ на боклуци, съществува и техен нелегален трафик, при това в огромни измерения, който според прокурора от Милано Алесандро Далчи предстояло да бъде изцяло обсебен от калабрийската мафия – „ла ндрангета“.

Според авторката на разследването – известната журналистка Милена Габанели, големият проблем на Италия с отпадъците е допълнително усложнен от коронавируса. Просто защото всеки ден в кошчетата за боклук между Алпите и Сицилия в момента се изхвърлят средно по 37,5 млн. предпазни маски и 80 млн. ръкавици.

А сметките на Габанели и екипа й показват, че само те тажат общо към 1240 тона, което пък означава, че до края на годината обичайният боклук в страната ще бъде увеличен с още към 300 хил. тона материали за защита от заразата. И ще се заформи направо астрономическата цифра от 30,1 млн. тона отпадъци, немалка част от които ще бъде преработена в нарочните местни заводи, но другата ще бъде изнесена в чужбина или унищожена нелегално.

Като например чрез струпването й в стари хангари и тяхното умишлено подпалване, при което в атмосферата се отделят тонове отровни газове. Чрез тази „хватка“ само през 2018 г. в района на Милано са били изгорени 5 хил. тона пластмаса, при което атмосферата е била наситена 1000 пъти над допустимото с отровния газ диоксин. Който, малко или много, е бил вдишан от жителите на индустриалната, финансовата и модната столица на Италия.

Разследването на „Кориере дела сера“ очертава и още една“пакост“ на пандемията от „Ковид-19“ що се отнася до битовите и индустриални отпадъци – поевтиняването на петрола заради коронавируса е направило нерентабилно рециклирането на хартия, метали, дървесина и пластмаса, просто защото производството им сега струва по-евтино, отколкото техния вторичен добив от веднъж използвани материали.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share