Италия скърби по порнозвездата си на всички времена Моана Поци

Най-тиражираните вестницици в Рим, Милано и Торино днес отделиха по цяла страница за помен на починалата точно преди 25 години порнозвезда на всички времана на Италия – Моана Поци.

Тя напуска този свят едва на 33 години, през които успява да завърши две висши образования и да спечели любовта както на разкрепостените си сънародници, така и на любителите/ките на хубави жени по цял свят. Умира в клиника във френския град Лион, като според докторите била предала Богу дух от рак на черния дроб, според клюката – от СПИН, а според легендата – знойната хубавица още си живее в някое райско кътче на планетата, оградена с обичта на мъж и деца.

Ана Моана Роза Поци, както е цялото име на порнозвездата, е родена през 1961 г. в Генуа в семейството на известен ядрен физик и на домакиня. Учи в лицей с научно – технически профил, след който завършва математика в университета на своя град, а малко след това се дипломира в консерваторията на Милано – специалност китара и клавесин.

Още докато следва, Моана започва да дефилира по модните подиуми в Милано и Рим, където стройната й фигура, хубавите черти на лицето, гъстата й руса коса и най-вече нейната щедра гръд, побрана в сутиен VI-та мярка, впечатляват тв-звездата Ренцо Арборе. Той я кани да разкрие хубостите си в документален филм за приказния замък на град Казерта, тя приема, участието й е впечатляващо и след това ръководството на втора програма на държавната телевизия РАИ-2 й възлага да води детското предаване „Тип тап Клуб“.

Само че междувременно Моана е започнала да се изяввява във второстепенни роли в набиращите стремителна скорост в Италия порнофилми и макар да го прави с псевдоними, тя е разкрита от тв-шефовете и уволнена. После сякаш за да запуши устата на пуританите, пищната красавица и всепризната интелектуалка не само се посвещава изцяло на еротичните ленти, но започва да прекарва през чаршафите си видни политици, начело с лидера на управляващата социалистическа партия и често премиер през осемдесетте години – Бетино Кракси. Забива и видни предприемачи, начело със Силвио Берлускони, футболни национали като прочутия защитник и халф Марко Тардели, режисьори от ранга на Федерико Фелини, който й дава малка роля в един от шедьоврите си.

С местна и световна слава на порнозвезда Моана Поци се сдобива обаче чак през 1987 г., когато излиза на „червения кран“ филмът й „Фантастичната Моана“. По това време тя започва да си партнира и с прочутата си колежка – унгарка Илона Сталер – Чичолина, с която правят поне пет ленти, влязли в пантеона на секс – киното. Желана е от всички, включително и от водещите на популярните в Италия среднощни ток-шоута, където Моана блести не само с красотата си, но също така с нейния интелект и удивителни изпълнителски умения на китара. През 1993 г. модното гуру Карл Лагерфелд я кани да представи бански костюми на ревю на модната къща „Фенди“ и снимките й покриват кориците на фешън-изданията по света.

Петнайсет години след смъртта й – през 2009 г., сателитният колос „Скай“ снима мини-сериал, посветен на Моана Поци. За ролята кандидатстват няколко стотин известни и начинаещи актриси. Възлагат я на Виоланте Плачидо – дъщерята на известния като „Комисаря Катани“ актьор и режисьор Микеле Плачидо. За когото злите езици твърдят, че не само бил преминал през леглото на Моана, но дори бил лудо влюбен в нея.