И съпругът на починалата от коронавирус в „Пирогов“ е в критично състояние

Пациентката, която вчера бе диагностицирана с коронавирус, е в добро състояние. Тя е лекар, която е пътувала на обучение в чужбина. Настанена е във Военномедицинската академия (ВМА). Също там е настанена друга жена с грипоподобни симптоми, която ще бъде наблюдавана. Приемат се вече и контактните лица, които да бъдат изследвани. Това са данните, съобщени от ръководителя на Оперативния щаб за борба с коронавируса и директор на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Наложила се е интубация на съпруха на жената, която почина вчера. Той е на апаратна вентилация. Образните изследвания и всички показатели показват, че мъжът е в критично състояние. В Плевен пациентите са във фаза на оздравяване. В Габрово също са стабилни.

Жената, която почина, постъпи в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Преди нея в болницата бе приет мъжът й, който остава в тежко състояние. В „Пирогов“ се следят 43 пациенти, имали контакт със заболелия с коронавирус, както и 33 медицински лица. У нас бяха регистрирани седем слуая на коронавируса, след като жената почина, останаха шест. От Оперативния щаб за борба с коронавируса обясниха, че починалата е имало и предходни здравословни проблеми. Същото се отнася и за съпруга й.

По отношение на паниката в Белодробната болест в София, проф. д-р Венцислав Мутафчийски каза, че всички медицински лица знаят какво да правят, когато дойде заразен с коронавирус.

„Ние преживяхме епидемиите през 2002 г. Така че колегите не трябва да очакват нищо повече да се случва. Няма типично лечение, има поддържащо“, коментира той.

И добави, че коронавирус инфекцията не изисква никакви други по-специални мерки, освен по-стриктно прилагане на епидемиологичните и хигиенни мерки. Не може и непрекъснато екипите да се сменят, а в засегнатите отделения има по-строг режим на работа. Мутафчийски подчерта, че към момента в Белодробната болница няма заразени с коронавирус хора.

В същото време е имало желание за даряване на апаратура в борбата с коронавируса. Мутафчийски каза, че българският бизнес се е мобилизирал за направата на маски и медицински облекла. Министерството на отбраната пък също е отпуснало специални маски. Вчера стана ясно, че са поръчани 70 000 предпазни облекла и още толкова предпазни маски за медицинския персонал. Изпитанията на новите защитни облекла са направени в лабораторията към Института по отбрана. От думите на Мутафчийски се разбра, че една от фирмите има капацитет за производството на 8000 облекла на ден.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share