Йоско Костинбродския се кри в Гърция 6 г., за втори път го екстрадират с белезници

Йоско Костинбродския се кри в Гърция 6 г., за втори път го екстрадират с белезници

Пирова победа на правосъдието – така юристи наричат влизането в затвора на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския. 52-годишният бандит беше екстрадиран от Гърция у нас при засилени мерки за сигурност миналата седмица. Йоско много пъти е лежал в ареста, но сега за първи път ще търпи наказание зад решетките въпреки богатото си криминално минало. През последните 20 г. е разследван, съден и оправдаван за тежки престъпления като поръчкови убийства, отвличания, лидер на банда за продажба на дрога.

Свидетели по делата срещу него го сочеха за главатар на една от двете банди за поръчкови убийства в София, действала години наред. Има данни и за негови контакти с Братя Галеви до 2010 г. Сега Йоско влиза в затвора за изнудване на свой познат, когото пребил заедно с останалите от групичката си, за да му вземат колата. Йосиф Йосифов е контингент на полицията от 30 г. Освен като Костинбродския е познат и като Безденски по името на селото до София, в което живее. Тогава заедно с приятелите си от Костинброд и околните села са разследвани за обири, кражби на коли и други по-дребни престъпления.

“Йоско беше естествен лидер. Такъв е от малък и всички се съобразявахме с него”. Това са думи на прокурор Бранислав Славов по едно от делата срещу Йоско Костинбродския в Специализирания наказателен съд. Славов често гостувал в къщата на Йоско дори като действащ магистрат. Познавал момчетата му, давал му пари назаем, обсъждали разследвания срещу него. Развалили отношенията си през 2010 г. Още в края на 90-те Йоско Костинбродския става лидер на една от най-бруталните банди в страната. Командва в северната част на София и околностите и всички се съобразяват с него. Близък приятел и партньор с Даниел Георгиев-Джаки Ръчичката от Княжево, който командва група в южните части на столицата.

Джаки Ръчичката и приближеният му Борис Арсов-Борчо бяха арестувани през 2001 г. след първото шумно отвличане у нас – на бизнесмена Стефко Колев. Той е похитен в “Княжево”, а за живота му са поискани 2 милиона лева. Тогава има съмнения, че гласът, който се е обадил на съпругата на жертвата, е бил този на Йоско Костинбродския. Той обаче не беше даден на съд. Пред Темида се изправи само партньорът му Джаки Ръчичката, но го оправдаха. По-късно свидетели по делото за стрелбата по Киро Японеца разказаха, че друг бос от миналото, убитият през 2004 г. Бранимир Григоров-Бранко, е псувал хората на Йоско, защото за нищо не ставали след като част от парите за откупа се разпилели, когато били хвърлени от влака.

Йоско отново попада в ареста след убийството на Филип Найденов-Фатик на 19 август 2003 г. Митичният бизнесмен, сочен за контрабандист, е застрелян от двама маскирани, които спират фолксвагена си зад джипа му на кръстовището на бул. “България” и бул. “Гоце Делчев”. Освен Йоско са арестувани още приятелите му Джаки Ръчичката, брат му Стефан, Борчо, Асен Петров-Шаки и Ивайло Симеонов-Богьовеца. Доказателствата за обвинение за убийството на Фатик не стигнаха. Йоско беше съден само за незаконно притежавано оръжие, но го оправдаха. Костинбродския беше разследван и за отвличането на сина на Венци Стефанов през април 2004 г. Димитър Стефанов беше похитен, както и Стефко Колев, от мъже, облечени с полицейски униформи.

Информацията стига и до дългогодишния президент на “Славия”. Тогава той моли за помощ бизнесмена Младен Михалев-Маджо. Последният вика Боян Петракиев-Барона и го праща в къщата на Йоско със сак, пълен с пари. Тогава Костинбродския обаче отрича да има нещо общо и връща Барона с парите. По този случай никой не е даван на съд. Междувременно двама от бандата на Йоско и Джаки са разстреляни. Борис Арсов-Борчо е убит малко след покушението над Фатик, а Асен Петров-Шаки – след отвличането на сина на Венци Стефанов.

За убийството на Шаки е задържан хърватинът Иван Може, тогава сочен за член на банда за поръчкови убийства. Може беше съден и оправдан и го пуснаха в началото на 2007 година. Той отива на среща с Йоско в заведение до Сливница и оттогава следите му се губят. Йоско Костинбродския отново е арестуван за отвличането на хърватина. На делото стана ясно, че го е набил по подозрение, че е застрелял приятеля му Шаки. Но не се доказа, че го е отвлякъл и ликвидирал. През цялото време Йоско и приближените му, с които беше даден на съд, се явявяха на заседанията, а сагата приключи окончателно на 24 юли 2010 г. във Върховния касационен съд.

Там обаче Йоско не отиде, за да чуе, че е невинен. Вече беше избягал за първи път и го издирваха. Месец и половина по-рано ГДБОП арестува хората му, включително и сина му Иван. Обвиненията бяха за организирана престъпна група за продажба на дрога. Година по-рано бяха неутрализирани двете доминиращи банди за наркотици в столицата – на Златко Баретата и на Таки, а играчи като Йоско се опитваха да навлязат на пазара. Разследването срещу гангстера от Костинброд се водеше в негово отсъствие. Беше заловен в Гърция в края на 2012 г. Там полицията го арестува в жилище на столична адвокатка. Намериха и оръжия, за което го осъдиха на 3 г. затвор. Йоско обаче беше доведен у нас и стоя в ареста до март 2014 г.

Междувременно го обвиниха и за опита за убийство на Киро Японеца от 2003 г., когато двама маскирани на мотор стреляха по него и той оцеля по чудо. Йоско обаче беше освободен от ареста и избяга за втори път. По-късно се оказа, че отново се е крил в Гърция. През юни м.г. полицията там отново го задържа. Току-що беше влязла в сила присъдата му от 1 г. затвор за изнудване по наркоделото, където е оправдан по останалите обвинения, пише 24 часа.

Съдът обаче прибави към наказанието му и стара условна присъда за кражба на кола от 2001 г. Беше обявено, че ще бъде екстрадиран, когато си излежи старата присъда в Гърция за незаконното оръжие от 3 г., и така му се събраха общо 4. Изненадващо миналата седмица, само 6 месеца по-късно, той беше доведен с белезници. Предсрочното му завръщане от Гърция се обяснява с възможността лишените от свобода чужденци там да плащат по 5 евро за всеки ден от наказанието си и така да могат да се завърнат в родината си по-рано.