Казахстанец изчезна в бурното море на плаж „Камчия“

Казахстанец изчезна в бурното море на плаж „Камчия“

25-годишен казахстанец изчезна в бурното море край плажа на Камчия. Инцидентът станал в ранния следобед в неделя.

Младия мъж влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем плаж до Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, но не изплувал на брега. Семейството веднага подало сигнал на тел. 112. Пристигналия на място спасителен катер не успял да открие младия мъж. По-късно в издирването се включват и трима водолази, но акцията им отново е неуспешна.

„Плажът в този район е пуст и неохраняем, а днес морето бе доста бурно и имаше мъртво вълнение“, разказват свидетели, които почиват на това място.

През неделния ден още трима мъже са имали нужда от помощ при излизане от морето. 19-годишен младеж също бил сред загубилите се в бурните води край нос Галата. За инцидента съобщили от полицията. По-късно плувецът бил намерен от спасителната служба в сравнително добро общо състояние.

Заради пандемията, през тази година Седмицата на водното спасяване във Варна ще премине без традиционните демонстрации и състезания между действащи спасители, съобщи Велислав Цеков от Българския червен кръст. „От програмата ще отпадне и научната конференция, която се провежда всяка година. Усилията на БЧК-Варна ще се насочат към разпространение на информация в социалните мрежи“, добави Цеков.

Подготвени са серия материали, както за децата, така и за възрастните летовници. Желаещите могат да гледат онлайн и няколко образователни филма, като един от тях е за първата професионална водноспасителна команда в България – т.нар. Зелени дяволи, които започват да действат през 1928 г. във Варна.

„Броят на спасителите у нас е достатъчен, коментира и председателят на БЧК-Варна Илко Раев. – Само през тази година 80 души успешно са завършили курсове. От тях 27 имат правото да работят като спасители на море“, каза Раев.

Той открои като сериозни проблеми във водното спасяване неохраняемите плажове и липсата на защита на трудовите права на спасителите. „Министерството на туризма трябва да задължи концесионерите на всяка вишка да има по двама, а не по един спасител“, отбеляза още шефът на БЧК-Варна.