Какво се случва? Пуснаха Брендо, Интерпол го издирва отново

Какво се случва? Пуснаха Брендо, Интерпол го издирва отново

Интерпол отново издирва с червена бюлетина Евелин Банев, известен с прякора Брендо. По последни данни той е бил освободен от Апелативния съд в Киев.

Това става ясно от справка на сайта на съда. Като мотив е изтъкнато, че Брендо е станал украински гражданин и според местното законодателство не може да бъде екстрадиран.

В Интерпол е псуната нова червена бюлетина за издирването на наркобарона. Евелин Банев – Брендо беше арестуван на 6 септември в къща до Киев, в която е гледал марихуана.

Евелин Банев-Брендо е освободен от Апелативния съд в Киев, защото е станал украинец и според местните закони не може да бъде екстрадиран. Това е решението на съдия Иван Рибак, който отмени временния арест на Банев на 21 септември.

Припомняме, че българинът бе задържан в Киев в началото на септември. След аресту му към украинските власти полетяха молби от Румъния и България за предаването на известния арестант.

Двете държави издирваха от години Банев с червена бюлетина на Интерпол заради влезли в сила присъди. У нас го чакат 6 г. като част от престъпна група за пране на пари, а в северната ни съседка – 10 г. и половина за наркотрафик. Освен това Брендо има на сметката си и 20 г. затвор в Италия по аферата „Кокаинови крале“ за трафик на дрога от Южна Америка към Европа, пише България днес.

Оказва се, че Евелин Банев е открил как да надхитри Темида в трите държави, където го чакат общо над 36 г. решетки. Това се е случило с едно просто действие – Брендо е станал украински гражданин. По време на следствените действия униформените от Департамента за стратегически разследвания на Националната полиция на Украйна са открили на адреса, на който се подвизава Банев, негов украински паспорт. Документът е издаден на 16 декември 2015 г. от служител на Държавната миграционна служба в Житомирска област.

Магистратите цитират принципа на единно гражданство, заложен в чл. 2 от Закона на Украйна за гражданството. Той гласи, че ако чужденец е придобил гражданство на Украйна, той става само гражданин на Украйна. Освен това в решението да освободят Банев магистратите се позовават на Европейската конвенция за екстрадиция, според която процедурата по екстрадиция се урежда изключително от правото на замолената страна – в случая Украйна.

Така се стига до член 29 от конституцията на Украйна, който гласи, че никой не може да бъде задържан освен въз основа на мотивирано съдебно решение и само на основанията и по начина, предписани от закона. Процесуалният закон на Украйна допуска временен арест на лице, издирвано за престъпление извън Украйна, до получаване на искането за екстрадиция. На тази база на 8 септември за Банев е постановено временно задържане за 20 дни от Святошинския окръжен съд на Киев.

Апелативните магистрати уточняват, че след ареста на Евелин Банев срещу него е било образувано наказателно производство. В рамките на разследването е извършена съдебно-портретна експертиза. Тя е изследвала личната карта на Брендо с открития паспорт. Специалистите са се произнесли категорично, че на снимките на двата документа е едно и също лице – именно Брендо.

По този начин отново се стига до принципа на единно гражданство, според който чужденец, придобил украинско гражданство, в правоотношения с Украйна се признава само като гражданин на Украйна. Но съгласно чл. 25 от конституцията на Украйна гражданин на Украйна не може да бъде екстрадиран извън страната в друга държава. А член 10 от Наказателния кодекс на Украйна урежда въпроса за наказателната отговорност на лица, които се намират на територията на Украйна. По неговата сила украинци не могат да бъдат екстрадирани в чужда държава за престъпления, извършени извън Украйна и за изпълнението на присъди, постановени от чуждестранни съдилища.

В такива случаи чл. 589 от ГПК на Украйна предвижда отказ за екстрадиция на лице, което е гражданин на Украйна. Освен това чл. 582 от ГПК задължава задържаното лице незабавно да се освободи. На това основание съдия Рибак и колегите му отменят решението на разследващия съдия Бабич от първоинстанционния съд и указват Евелин Банев незабавно да бъде освободен от ареста. Решението, което е от 21 септември, е окончателно и не подлежи на обжалване. Така Брендо се оказва свободен като птичка, макар да го чакат 36 г. в килия.

Според запознати той добре е разучил законите и още при минаването си в нелегалност е намерил начин, по който ще му се размине.

Като подарък за предстоящия му рожден ден идва решението за Евелин Банев на Апелативния съд в Киев. Идната седмица той ще отбележи своята 57-годишнина. Благодарение на украинските закони Брендо ще може да празнува на свобода. Наскоро той поиска да излежи всичките си присъди в български затвор. Съдът го поряза, тъй като не се намира в страна – членка на ЕС, и не е решен въпросът за предаването му. На фона на решението на киевския съд молбата на Брендо се оказва абсолютно ненужна или по-скоро намигване към Темида.