Как Гошо Кеша продава фалшиви шофьорски книжки и лични карти?

Как Гошо Кеша продава фалшиви шофьорски книжки и лични карти?

Разследване на TrafficNews на схема за изготвяне на подправени лични карти, паспорти и шофьорски книжки доведе до ареста на видния столичен фалшификатор Георги Йорданов-Гошо Кеша. При акцията на полицаите от отдел „Тежки престъпления“ към Трето РУ на СДВР беше задържана цялата му фамилия, която живее в ромската махала „Татарли“ в квартал „Красна поляна“ в София.

Разследването на Тина Ивайлова, излъчено в днешното предаване „Неделята на NOVA”, показа как срещу 600 лева човек може да се сдобие с фалшива шофьорска книжка. Много от водачите, които причиняват кървави катастрофи на пътя, са се сдобили с документ менте по този начин.

Екипът ни изпрати подставено лице със скрита камера в дома на Георги Йорданов. Агентът ни обясни на 70-годишния фалшификатор, че са му взели свидетелството за правоуправление заради натрупани наказания и отнети контролни точки.

”Аз мога да ти направя друга. Ще ти я направя едно към едно”, уверява домакинът. После обяснява, че шофьорска книжка менте излиза около 1000 -1200 лева. Той обаче иска за услугата само 600 лева.

„Да не ме излъжеш бай Гошо”, пита притеснен подставеният купувач. В отговор Гоше Кеша възмутен обяснява, че има клиенти от Пловдив, Русе, Плевен и Монтана. И изобщо не е опрял до парите на мнителния кандидат за фалшив документ.

„С това си изкарвам аз хляба. Разбираш ли ме? Аз имам доста хора, не съм останал на твоите пари. Ще те оправим!10 години ти давам срок”, уверява известният фалшификатор.

Прибира 150 лева капаро с уговорката на следващия ден да получи още толкова заедно със снимката за новата шофьорска книжка. Докато текат уговорките, в стаята влиза друг мъж. От разговора му с бай Гошо става ясно, че той купува изгубени или откраднати лични карти и червени паспорти. Плаща по 20-30 лева за тях. После ги използва, за да ги преправи с данните на друго лице, разяснява старши инспектор Станислава Тодорова, началник група „Тежки криминални престъпления“ към Трето РУ на СДВР.

„Наркозависими лица понякога продават собствената си лична карта, за да изкарат някакви пари, с които да си купят необходимата доза наркотици. Същите лица често извършват грабежи, при които задигат и лични документи. Тогава ходят и ги продават при Георги Йорданов“, добавя инспектор Тодорова.

След като на втория ден даваме останалата част от капарото на бай Гошо Кеша, се разбираме на следващия ден да вземем готовата книжка. В уговорения час подставеното ни лице отива и дава останалите 300 лева, а Йорданов е готов с фалшивия документ. Преди това сме белязали банкнотите, за да може при доказано престъпление да подадем сигнал на полицията.

След като вече знаем, че нашият агент се е сдобил с книжката, подаваме сигнал на 112. За минути в дома на Георги Йорданов пристига екип на групата за тежки престъпления към 3 РУ.

„Като влезнахме в дома на Георги Йорданов, намерихме и иззехме множество документи за самоличност. В това число са включени свидетелство за управление на моторни превозни средства, лични карти, международни паспорти.

Намерихме също така голяма супа пари в различна валута, която също сме иззели по случая”, обяснява инспектор Станислава Тодорова. Оказва се, че бай Гошо е прибирал около 350 лева за лична карта менте и около 600-800 лева за международен паспорт.

При акцията на полицаите от Трето РУ заедно с Георги Йорданов са задържани неговите съпруга, снаха и внук. След 24 часа те са освободени. Йорданов обаче е задържан за 72 часа, предстои прокуратурата да реши дали да внесе искане съдът да му наложи най-тежката мярка „задържане под стража“. Полицията пък е по следите на съучастниците на Гошо Кеша, които изготвят фалшивите документи. Разследването по случая продължава.

Остава въпроса колко водачи с фалшиви шофьорски книжки сядат зад волана, рискувайки своя и чуждия живот?