Как работи криминалната схема „Ало, тук е полицията“?

Как работи криминалната схема „Ало, тук е полицията“?

Измамници, представящи се за полицаи, крадат милиони пари в брой и ценности от възрастни хора само с едно обаждане по телефона. И не само в Германия. Откъде звънят престъпниците и как точно работи престъпната схема?

Измир, Западна Турция. Градът е смятан за център на измамите, извършвани чрез колцентрове, пише DW. Оттук престъпници провеждат стотици телефонни разговори с възрастни хора с цел да откраднат пари и ценности. Измамниците се представят за прокурори, банкови служители или полицаи.

Един от работещите в тези колцентрове, мъж на около 20 години, нарича себе си „г-н Йегер“. Той е готов да разкрие повече за престъпната схема. „Да накараш някого да ти повери всичките си спестявания само с един телефонен разговор – това е истинско постижение“, казва той.

Щети за милиони

Всяка година следователите в Германия регистрират десетки хиляди подобни обаждания от измамници. Само в Бавария през миналата година престъпниците са откраднали по този начин над 18 млн. евро, а в Долна Саксония – 4,5 млн. евро, което е рекорд. Други федерални провинции също отчитат щети: 2,3 млн. евро в Берлин, 2,1 млн. евро в Хамбург, 1,2 млн. евро в Шлезвиг-Холщайн. Списъкът е доста дълъг.

„Извършителите, за които знаем, че работят от колцентрове, всъщност често имат и предишна престъпна кариера в Германия“, добавя Хенинг Вилкер, прокурор от Оснабрюк. Много от тях са били екстрадирани или са избягали от страната.

Кой е г-н Йегер?

„Г-н Йегер“, който мами възрастни германци от колцентър в Измир, споделя следното: „Правим големи пари, както никой друг.“ Разказва, че най-голямото му постижение е измама, която е донесла 25 000 евро – само за него. „Изработил“ бил тази сума само с пет часа „труд“. Все пак съвестта му явно понякога се пробужда – това е и причината да разкрие повече детайли за престъпната схема пред журналисти от NDR.

Младият мъж е израснал в беден квартал на германски град и от приблизително 3 години живее в Турция. Негов приятел го наел да „работи“ в колцентър. Парите били примамливи, казва „г-н Йегер“. Той ги изхарчил за купони, алкохол и проститутки.

Как работи престъпната мрежа?

„Г-н Йегер“ разказва как са организирани въпросните колцентрове в Турция. Измамниците са специализирани в различни роли. „Филтриращите“ набелязват потенциални жертви от телефонен указател в интернет, като търсят лични имена, които са типични за по-възрастното поколение – като Розвита, Фердинанд, Манфред или Мехтхилд. В интернет те проучват и съответното им местожителство – научават имената на улиците, магазините и близките автобусни спирки, дори и адресите на най-близките полицейски участъци.

Тази информация, която е известна и на жертвите, се използва, за да се симулира пред тях достоверност. Получателят на обажданията освен това вижда на дисплея германски телефонен номер, въпреки че престъпниците звънят от чужбина.

След като се идентифицира потенциална жертва, тя се поема от „терминатор“. Той обикновено „затваря случая“, казва „г-н Йегер“. Това означава, че измамниците карат жертвата да предаде пари или ценности на техен съучастник в Германия. Тази роля се поема от т.нар. „инкасатор“.

Сътрудничество между Германия и Турция

Германските и турските разследващи органи са работили съвместно, за да заловят измамниците. През септември 2022 г. в Турция са били осъдени 67 телефонни измамници. Главните обвиняеми са получили общо стотици години затвор. Подобни съвместни разследвания обаче са изключително сложни и трудоемки.

Често е трудно да се екстрадира човек от Турция, казва прокурорката от Брауншвайг Юлия Майер. „Затова за нас е добре, ако можем да предадем делото на турските ни колеги и да сме сигурни, че там ще има разследване, съдебен процес и присъди. В идеалния случай дори би трябвало жертвите да си получат обратно поне част от парите.“ Гаранция за това обаче няма.