Как хотелиер мина от другата страна на закона с тунел за дрога

Как хотелиер мина от другата страна на закона с тунел за дрога

Не един, а два въпроса вървят от човек на човек в санданското село Лешница в последните няколко дни. Но обект и на двете питания е един и същи жител на населеното място. Кой е бизнесменът Красимир Хиджев? Това се питат местните хора. И не само това. Този ли, който може цял ден да работи с багера си, за да изравни терена на свой съсед, или пък този, дето прави таен тунел в хотела си за ултрамодерна нарколаборатория за дрога, скрито от хорските погледи?

„Ние го познаваме като работохолик, който не се спира. Все нещо строи, все нещо прави. Не може да е със скръстени ръце. Дойде в селото ни преди двайсетина години, оттук е втората му съпруга Таня. Той самият е от село Кулата, където е хотелът му. От първия си брак има двама синове, от втория има един син, който завърши средното си образование. Не сме допускали, че може да се забърка с наркотици“, споделят жители на село Лешница. Те може и да не са допускали, но в момента хотелиерът Красимир Хиджев е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ в ареста след решение на Пловдивския окръжен съд, пише „Телеграф“.

Бизнесменът бе закопчан преди дни в Пловдив по време на наркосделка с небезизвестния под тепетата дилър Янко Камберов, известен като Дон Чечи от Столипиново. Двамата и Ангел Гърдев и Христо Иванов от село Йоаким Груево са договаряли хероин, като по време на сделката е спипан 1 килограм от дрогата. Хиджев е зад решетките след продължила с часове съвместна операция на полицейските дирекции в Пловдив и Благоевград. Иванов и Гърдев са взели дрогата от Хиджев, който е бил в Сандански, и са я транспортирали до Пловдив. По-късно са имали среща с Камберов в Йоаким Груево, за да предадат пратката на него. По данни на прокуратурата наркотичното вещество е било предназначено за разпространение в пловдивския квартал с преобладаващо ромско население Столипиново. Обиски е имало и в дома на бизнесмена. Униформените са попаднали на още количество дрога. Открит е и гардеробът с тайника, водещ към нарколабораторията. При обиските е намерен над 1 килограм сух канабис, приготвен за продажба. В дома му в санданското село Лешница е открит 1 килограм хероин, везна и приспособления за разфасоване и пакетиране на наркотика.

Хиджев измайсторил таен тунел в хотела си, където криел достъпа до ултрамодерна нарколаборатория, скрита в землянка. Входът към нея бил зад гардероб с двойно дъно, опрян плътно в стената на една от стаите. Нарколабораторията била снабдена със скъпи лампи и уреди за производство на сух канабис. „Разбира много от строителство, за него не е проблем да измисли такова нещо. Този негов хотел има лоша слава още от 90-те години на миналия век и началото на този. Там беше свърталище на проститутки, а няколко гърци умряха след свръхдоза наркотици“, казват съселяни на Хиджев. Името му стана скандално известно, след като известен наркотрафикант от Меката на дрогата, петричкото село Тополница, системно го клеветял, че има отношение към бизнеса с наркотици. Досега Хиджев не бе залавян с дрога. Няма нищо срещу него в прокуратурата в Благоевград. Но винаги има първи път. Бизнесменът не е конфликтна личност, по-скоро е затворен човек, който говори малко, сравнително спокоен е, не е имало случаи, в които да избухва. Нещо, което е характерно за повечето хора с повече пари. „Не е и от тези, които даряват, не е щедър. Жена му Таня понякога помага за различни каузи, но не с големи суми“, твърдят жители на санданското село, в чийто център е вдигнал къщата си хотелиерът.

Опита с къща за гости преди марихуаната

Преди 6-7 години се захванал да строи автосервиз, постройката се намира на 600-700 метра от Лешница в посока Сандански. Встрани от нея обособил склад и паркинг за строителна техника – багери, камиони, бетоновоз. С автосервиза обаче не му потръгнало и скоро намерил ново бизнес начинание. Сградата станала приветлива къща за гости под името „Света Марина“, както се казва и църквата в село Лешница. В момента това е един от най-посещаваните обекти в района на община Сандански. Най-вече привлича гости ресторантът, в който има около 100 места и се готви много вкусно. „Аз направих там партито за рождения ден на внучката. Много наши съселяни, а и не само те провеждат в този ресторант свои празненства. Петък, събота и неделя е пълно с народ. Напливът е огромен, повече с тази къща се занимава жена му. Сигурно е, че семейството печели добре от тази дейност. Има и басейн там, през лятото всички деца са там, тъй като входът е по-евтин от другите басейни в нашия район“, казва възрастен мъж от Лешница.

Напоследък в селото се говори, че Хиджев е продал строителната техника и мястото, където я съхранява. Затова тук хората се чудят, че бизнесменът се занимава и с разпространение на наркотични вещества. Защото си има легален и печеливш бизнес – и с къщата за гости, и с хотела. „Макар че няма да бие тъпана, че се занимава с дрога. Не е наша работа да го съдим, пък и нищо лошо не ни е направил. Напротив – помагаше с багера си и останалата техника на всеки, който го е помолил”, твърдят местни хора. Но пък Красимир Хиджев ще отговаря пред съда, задето е погазил закона, минавайки по „тъмния тунел” на престъпността.