Камионът-ковчег минавал годишен преглед у нас, без да e влизал в България

Камионът с българска регистрация, в чийто хладилен контейнер бяха намерени 39 трупа в Есекс, е минавал два пъти годишни технически прегледи в България без да е влизал в страната от 2017 г. Най-вероятно това е ставало фиктивно чрез рушвети, които са давани на посредници у нас, които са уреждали проблема.

Желанието превърналата се в ковчег „Скания“ да е с БГ номер и регистрация е лесно обяснимо. Тъй като Великобритания все още е член на ЕС, както и Ирландия, е възможно на тяхна територия да се извършва икономическа дейност с регистрирана в България фирма. Българската регистрация на камиона спестява на собствениците им хиляди евро или паунди разходи годишно за застраховка и технически преглед. По същия начин българи живеещи на Острова масово карат колите си с български номера, въпреки, че след 6 месеца трябва да вземат местна регистрация по закон.

За това, че камионът-ковчег не е засичан у нас през последните две години, първи съобщи премиерът Бойко Борисов, който се позова на информация от спецслужбите.

„Бог да ги прости хората. Това, което главният комисар на МВР и вътрешният министър Младен Маринов са ми докладвали, след като работят и с английските служби – 2017 г. е регистриран камионът от ирландска гражданка. Тогава е напуснал страната и не се е връщал, така че няма как тези хора да са били натоварени тук“, каза Борисов пред NOVA .

В същото време на снимките публикувани от британската преса се виждат два български стикера за преминал преглед и два за гражданска отговорност. От Гранична полиция потвърдиха днес, че камионът е напуснал страната на 20 юни 2017 г. управляван от двама британски граждани и от тогава не се е връщал.

Червената „Скания“ е с варненски номера се вижда от снимките, който е публикувал във фейсбук профила си Мо Робинсън, шофьорът на камиона, който е задържан от полицията.

Според Би Ти Ви и варненски медии българската компанията собственик на камиона „Утрешни движения днес” е създадена във Варна. Справка в Търговския регистър показа, че е регистрирана на 26 април 2018 г. на бул. “Христо Ботев”, No 18, вх 7, партер, с капитал от 2 лв. Това е година по-късно от регистрацията на камиона.

Предметът на дейност е извършване на вътрешна и международна транспортна дейност по суша спедиционни и логистични услуги, складова дейност посредническа дейност. Собственик и управител е Джоана Мари Махер. Тя е родена през 1981 г. в Дъблин и има ирландски паспорт. На същия адрес няма офис на такава фирма.

Според британски медии и защитници на Мо Робинсън в социалните мрежи той работи като едноличен търговец и наема червената „Скания“ с български номера от друга фирма. От негови снимки в социалните мрежи може да се предположи, че той кара този камион от август тази година. Кампанията в негова защита набира все по-голяма популярност. Поддръжниците му смятат, че е невинен. Това се потвърждава до известна степен от последните разкрития на полицията.

Вече стана ясно, че камионът и ремаркето са се движили по различни маршрути.

Разследването е доказало, че контейнерът е засечен да пристига на белгийското пристанище Зеебрюге в 14.49 във вторник и е пристигнал часове по-късно в Пърфлийт в Есекс във Великобритания в 1 часа сутринта в сряда. Белгийските власти до момента нямат никаква информация за това, кога и как са се качили китайците в хладилния контейнер който поддържа температура от минус 25 градуса.

Червената „Скания“, която Мо Робинсън е наричал „Полярен експрес” пък e напуснала остров Ирландия през Дъблин и е влязла през пристанище Холидед в събота.

Загиналите в контейнера са осем жени и 31 мъже, единият от които е тийнейджър. Според Би Би Си мигрантите са плащали до 10 хиляди паунда, за да бъдат вкарани нелегално на Острова.

Служителите на Бърза помощ са повикали полицията, която е открила телата в 1:40 сутринта в сряда. Според някои публикации и защитниците на Мо Робинсън именно той е позвънъл на Бърза помощ минути след като е закачил на камиона хладилния контейнер. Той е бил нает от неизвестна досега фирма да транспортира контейнера. Според негови приятели Мо не е подозирал какво има в ремаркето.

Шофьорът на камиона ковчег почти припаднал, като видял ужасяващата гледка на 39 вкочанени трупа, твърди в. “Дейли мейл”.

“Явно е паркирал в Есекс и е отишъл да си вземе документите от вътрешната страна на вратата на камиона. Когато отваря ремаркето и вижда труповете, той е бил абсолютно ужасен, всеки би бил, и се обажда на спешна помощ”, добавят близки на Мо Робинсън..25-годишният ирландец очаква дете, става ясно от профила му във Фейсбук.