Карловски лихвар поиска на свобода, съдът го поряза

Карловски лихвар поиска на свобода, съдът го поряза

Пловдивският апелативен съд отхвърли жалбата на 39-годишният лихвар от карловското село Христо Даново Ангел Ангелов срещу мярката му за неотклонение „задържане под стража“.

Ангелов е обвинен, че в петгодишен период – от 14.10.2014 г. до 11.12.2019 г., е давал заеми на роми с нисък социален статус срещу високи лихви. Той ужилил над 20 заематели, а лихвата достигала до 40%. В резултат на това лихварят Ангелов успял да придобие имоти и коли, които му били предоставяни като залог от жертвите му.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

Апелативният съд прецени, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

Пловдивският апелативният съд намира, че като се вземат предвид обстоятелствата, при които е осъществена вменената деятелност, се касае за усложнена форма на престъпна дейност, реализирана в различни населени места и за продължителен период от време. Въз основа на посочените обстоятелства магистратите смятат, че се касае за деяние и деец с висока степен на обществена опасност, поради което съществува реална опасност Ангелов да извърши престъпление. Не е налице реална опасност той да се укрие.

Относно шестмесечни период на задържане на обвиняемия съдът счита, че този срок не е неразумно дълъг предвид тежките обвинения и правна сложност на разследването.

Определението на съда е окончателно. Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста в Пловдив и съдебната зала.