Катаджия от Казанлък се размина с решетките, сключи споразумение

Катаджия от Казанлък се размина с решетките, сключи споразумение

Обвиняем за множество нарушения на служебните задължения полицай, младши контрольор в група „Пътен контрол“ на сектор „Охранителна полиция“ при РУ-Казанлък се размина с престой зад решетките след като сключи споразумение с наблюдаващия досъдебното производство прокурор.

Атанас М. бе отстранен от длъжност заедно с още двама свои колеги в хода на разследване за самоубийството на Тодор Николов, началник на пътната полиция в Града на розите в средата на декември 2018 година.

В хода на досъдебното разследване е било установено, че като младши контрольор Атанас М. за времето от 22 януари до 17 май 2019 година, в условията на продължавано престъпление, е нарушил 15 пъти служебните си задължения (анулиране и редактиране на фишове, с които са наложени глоби, с цел да не бъдат заплащани) и от това са настъпили немаловажни вредни последици. Пак в този период, на 24 април униформеният служител е разгласил лични данни (трите имена , ЕГН и адрес) на лице, без да има право на това действия. На 3 юли при обиск в семеен имот са били намерени незаконно притежавани боеприпаси.

По повдигнатите три обвинения на Атанас М. са били наложени три наказания, които след съответната комулация са сведени до 18-месечен престой в затвора с отложено изпълнение за 3 години. Споразумението е одобрено от състав на старозагорския окръжен съд в заседание от 7 април.

На този етап не е известно до къде е стигнало разследването за другите двама униформени. Досъдебното производство за смъртта на 44-годишния Тодор Николов (Геслера) беше приключено със заключение за самоубийство в края на 2020 година. Трупът на полицая бе намерен след двудневно издирване край брега на канал, вливащ се в язовир Копринка, недалеко от родното му село Бузовград.

Смъртоносният изстрел в слепоочието е бил произведен от служебния му пистолет „Макаров“, във водите на канала бяха намерени около 15 000 лв., останки от бележник и кобур с незаконен револвер в него. Отстраняването на тримата катаджии тогава бе обяснено с дисциплинарна проверка за корупция.