КАТ няма да идва при катастрофи без жертви и ранени

КАТ няма да идва при леки катастрофи без жертви и ранени, гласят нови правила, които са в сила от известно време. При леко пътно-транспортно произшествие, шофьорите се разбират помежду си, като се попълва само двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на “Гражданска отговорност” или при поискване и участниците в ПТП-то се обаждат на застрахователите.

Когато няма разбирателство, се вика КАТ и те ще определят кой шофьор е виновен. Когато единият шофьор обаче се усъмни, че другият участник в инцидента е в нетрезво състояние, е най-добре да се повика КАТ.

Пътна полиция ще идва само на мястото на тежките инциденти. Катастрофите без пострадали вече няма да се регистрират в КАТ, т.е. отпада задължението да се обаждате на полицията, за да получите номер за регистрирано в тяхната система ПТП. Дори ако колите са със сериозни щети, ще бъдат съставяни само двустранни протоколи.

Пътна полиция ще пристига на местопроизшествието при следните условия: ако има жертви или пострадали, ако двамата шофьори не могат да се разберат кой е виновен, ако има съмнения, че единият от водачите е в неадекватно състояние или няма книжка.

До този момент не се подписваха протоколи, ако някоя от колите не може да се придвижва на собствен ход. Според застрахователите обаче това почти винаги се случва при по-тежките катастрофи.

Служители на КАТ обаче ще трябва да бъдат викани, ако участниците в катастрофата са повече от двама, тъй като тогава няма как да се попълни двустранен протокол.

Промяната е във връзка с влизане в сила на наредба на МВР и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия (ПТП) и реда за информиране между МВР, Комисията за финансов надзор и Информационния център към Гаранционния фонд.

Екипи на “Пътна полиция” ще посещават мястото на катастрофата само в следните случаите:

– когато има убит или ранен човек;

– когато произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение;

– когато в произшествието участва МПС, което носи опасен товар или товар, който се е разпилял на пътя и създава опасност за движението;

– когато в произшествието участва МПС с чуждестранна регистрация;

– когато има съмнение, че участник в катастрофата е под въздействие на алкохол, на друго упойващо вещество или не притежава необходимите права за управление на МПС;

– когато произшествието е с участие на МПС на Министерството на отбраната или на Българската армия, както и на съюзнически и/или чужди въоръжени сили, преминаващи през територията на България или пребиваващи на нея;

– когато между участниците в произшествието има разногласие относно обстоятелствата, свързани с него, а едно от МПС-тата не е в състояние да се придвижи на собствен ход поради причинените му от вреди;

– когато произшествието е с един участник и МПС-то не е в състояние да се придвижи на собствен ход.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share

2 thoughts on “КАТ няма да идва при катастрофи без жертви и ранени

  1. То каква ли полза като дойдат на ПТП – то?
    Преди години един заспал наркоман ме блъсна отзад на пуста магистрала посред нощ, заеба колата и избяга! Полицаите като дойдоха и констатира ха, че Той е стар познайник на Полицията/само преди седмица са го хваща ли с наркотици в колата/. Но нали родителите му са големи,, глечки,, НИЩО!
    И ДО СЕГА НИКАКВО РАЗВИРИЕ ПО СЛУЧАЯ/даже ме посъветва ха в Полицията да си трая, щото нищо няма да стане, и наистина Нищо не става!

  2. Познайте от първия път дали застраховател би платил, ако водачите не са изпробвани за наличие на алкохол и наркотици, въпреки двустранния протокол

Comments are closed.