Качака и Симеон Иванов искат у дома, съдът им отказа

Качака и Симеон Иванов искат у дома, съдът им отказа

Специализираната прокуратура пое случая с Ударната бригада на Трето районно. Днес Атанас Качаков и Симеон Иванов, арестувани за отвличането на Фарук Манаф, поискаха да се приберат у дома. Те, чрез адвокатите си, са подали молби за изменение на мерките им за неотклонение от „задържане под стража” в по-леки.

По време на заседанието в Окръжен съд, Иванов и Качаков не се появиха в съдебна зала, като желанието за това е на самите задържани, пише Трафик нюз. Те се намират в София, тъй като досъдебното производство вече е в компетенцията на Специализираната прокуратура. ВКП е прела, че фактите и обстоятелствата по предварителните обвинения отговарят на компетентността на Спецпрокуратурата и от 15 юли делото вече е в столицата.

Медията научи още, че в момента ексначалникът на Трето районно – Самуил Хаджиев все още не е в ареста, тъй като се намира в МВР болница след операция.

По време на заседанието днес в залата бяха призовани представители и на двете прокуратури – Окръжна прокуратура – Пловдив и Спецпоркуратурата.

Това предизвика недоволство у защитата на Качаков и Иванов, които поискаха отвод на прокурор Иван Спиров. Адвокат Емилия Недева, представител на Симеон Иванов, дори заяви, че представителят на Окръжна прокуратура е небезпристрастен и дори е оказвал влияние върху клиента й.

Председателят на съдебният състав не уважи искането на страните и заседанието продължи.

Основният мотив на адвокат Вълчев, за да поиска измяна на мярката за неотклонение на Атанас Качаков е бездействието от страна на прокуратурата.

Представителят на държавното обвинение бе лаконичен. Според прокурор Спиров и към този момент има достатъчно доказателства за авторството на престъплението. Освен това няма промяна на обстоятелствата, свързани със случая. Що се касае за обвиненията за бездействие, прокурорът опроверга твърденията с факта, че само час преди заседанието е имало разпит на свидетел по случая.

„Делото все още е разумен срок. Изминали са едва 4 месеца от задържането на лицата. Касае се за хладнокръвно и нагло отвличане, инициирано от Иванов. Имам достатъчно данни за съпричастност на всяко едно лице и няма доказателства, които да разколебаят обвинението”, заяви прокурор Иван Спиров.

Въпреки двучасовите пледоарии на защитниците, председателят състава остави без уважение искането на Качаков и Иванов за по-леки мерки за неотклонение.

Как се стигна до тук?

Изминаха близо пет месеца от мащабната акция на Вътрешна сигурност и Окръжна прокуратура. Самуил Хаджиев, Атанас Качаков , Данаил Димитров и Симеон Иванов бяха арестувани на 19 май.

Според прокуратурата те са участвали в тежки криминални престъпления, като корупция, чадър над проституция, наркоразпространение и други. Последваха и обвинения.

Едно от най- сериозните е опит за кражба на 500 кг марихуана за медицински цели от склад в асеновградското село Болярци. Самуил Хаджиев и Атанас Качаков са обвинени затова, че на 5 април 2021 година, в село Болярци в съучастие, като извършители, са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение – престъпление по чл. 356а, вр. чл. 354а, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение, гласи обвинението на прокуратурата.

Бившият шеф на Трето районно се сдоби и с четвърто обвинение. Той е прикрил информация за меллето с Иво Лудия на Околовръстното. Неслучайна е връзката между двамата.

Оказва се, че Иво Даскалов е участвал заедно с Качака и другите двама задържани Симеон Иванов и Дидо Димитров, в отвличането на Фарук Манаф.

Качаков, Димитров и Иванов са с повдигнати обвинения именно заради отвличането и побоя над Фарук Манаф.

Фарук, който има полицейско досие и условна присъда за притежание на наркотици, попаднал в полезрението на полицейско- криминалното ООД, тъй като според тях разполагал с информация за местоположението на сериозно количество открадната марихуана за стотици хиляди левове. Наричат я „полицейска трева“, защото след кражбата лично единият от задържаните – полицаят Атанас Качаков, отвлича Фарук с останалите подсъдими, които си говорят на „колега“, за да я намерят.

След побоя Манаф пуска жалба, а извършителите на побоя са силно притеснени от започналото разследване на Вътрешна сигурност. Това негово действие провокирало и следващите престъпления на групата. Месец след побоя и подаване на жалбата Фарук е спрян от полиция в Карлово, а в колата му са открити наркотици. Разбира се, нито проверката е случайна, нито „откритата дрога“. Следва бързо производство и тъй като Фарук Манаф е в изпитателен срок, той заминава директно в ареста, където остава четири месеца.

Според източници от разследването наркотиците са предварително поставени в автомобила на Фарук. Доказва го и следственият експеримент, направен 5 месеца по-късно.

В разследване на GlasNews.bg бяха показани подробности около мотива за отвличането на Фарук, както и каква е връзката между ударната бригада от Трето районно и останалите арестувани. В основата се оказа марихуана.