Китайски скутер за 12 стотака изпепели дома на Цветан Недялков

Китайски скутер за 12 стотака изпепели дома на Цветан Недялков

Китайски е производителят на тротинетката, взривила и изпепелила дома на китариста Цветан Недялков. Музикантът от Ку-Ку бенд на Слави Трифонов, лидер на ИТН, и синът му Мартин, се разминаха на косъм от наранявания, след като батерията на електрическия скутер, сложен на домашен контакт за зареждане, се запали и предизвика експлозия.

Подобни случаи с марката „Kugoo“, която се радва на огромен пазар в Европа в последните 24 месеца, никак не липсват. Според експертите в областта ментетата на оригиналните, както ги определят, тротинетки, имат защити срещу презареждане, но те често не сработват.

От снимки пред дома на Недялков се вижда, че литиево-йонната батерия с относително слаба, в сравнение с батерията на малък електромобил, например, мощност, е докарала такъв взрив в апартамента, че дограмата на балкона е с разместена ос.

Според запознати превозното средство струва около 1200 лева, сгъваемо е, доставя се в цялата страна от известни фирми-дистрибутори и има гаранция. В същото време обаче урегулиране на стандартите за производството, особено за капризния европейски пазар, все още няма.

Скутерчето вероятно ще бъде предадено на разследващите, а фирмата-вносител – проверена.