Клетва с белезници за кмета на Несебър и двамата арестувани общинари

Избраният за нов мандат кмет на Несебър Николай Димитров и двамата общински съветници Георги Георгиев и Петър Тодоров, които в момента са зад решетките за купуване на гласове, по всяка вероятност ще трябва да положат клетва под конвой. Това пише в. Монитор. Тримата се намират в ареста в София отпреди първия тур на вота, а първото заседание на Общинския съвет в Несебър е насрочено от областния управител за 11 ноември от 14.00 часа. Това обаче създава правен казус как да се процедира и какво следва, ако тримата не се явят и не положат клетва заради задържането си.

В тази връзка ОИК в Несебър е изпратила писмо до ЦИК с искане за становище. В писмото си те посочват, че тримата за обявени за градоначалник и за съветници. Отделно по закон първото заседание на Общинския съвет трябва да се провежда в 14-дневен срок от обявяването на резултатите от вота, а преди него съветниците и кметовете трябва да положат клетва. С клетвата всъщност възникват и техните пълномощията като представители на местната власт.

Въпросите към ЦИК са два – как следва да бъдат уведомени въпросните лица за заседанието на съвета и как следва да се тълкува евентуалното им неявяване при положение, че лицата не притежават възможността за свободно предвижване. Подобно писмо, но с молба за тълкуване на закона за местното самоуправление, има пратено и от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

В крайна сметка във вторник от ЦИК разгледа неговото писмо, но не и това на ОИК. На заседанието бе изтъкнато, че от ЦИК са правоприлагащ орган и не могат да тълкуват закона. Те коментираха само, че според закона, когато един съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага такава преди началото на следващо заседание на общинския съвет. Не става ясно обаче какво се случва, ако Димитров и другите двама не могат да дойдат на никое друго заседание.

В отговор от ЦИК заявиха, че това са само хипотези, а този който трябва да тълкува закона е Народното събрание. Неофициално юристи, запознати с изборния процес, коментираха, че една от евентуалните възможности е съдът и прокуратурата да позволят Димитров и съратниците му под конвой да положат клетва.

Провеждането на такава дистанционно не е възможна, тъй като те лично трябва да подпишат клетвен лист. Дали писмото на ОИК ще разглежда от ЦИК ще стане ясно в сряда, когато е следващото заседание на комисията. На свой ред от ОИК в Несебър коментираха, че така въпросът не се решава и казусът остава отворен. Междувременно се оказа, че адвокатката на кмета на Несебър Ина Лулчева е внесла молба до специализираната прокуратура. С нея тя иска промяна на мярката от задържане под стража в по-лека, а като алтернативна възможност се предлага Димитров да бъде конвоиран за полагането на клетва като кмет.

Иначе самият Димитров бе задържан с още четирима души дни преди първия тур, като след това му бе повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. Преди седмица Специапелативният съд остави Димитров в ареста.