Ключов свидетел по делото срещу д-р Димитров взе че получи амнезия

Процесът срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на Георги Джевизов, по известен като Жоро Плъха, продължава в Окръжен съд с разпит на ключови свидетели. Припомняме, че по време на разпоредителното заседание медикът пожела делото да се гледа по съкратената процедура, с разпит само на 5 свидетели. Съдебният състав обаче поряза желанията му и насрочи процеса по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица.

Днес в Окръжен съд бе призована като свидетел жената на Иван Димитров – Жулиета. Тя обаче категорично отказа да дава показания и напусна съдебната зала, пише „Трафик нюз“.

След нея пред магистратите се изправи и един от ключовите свидетели – Никола Капсъзов по прякор Кольо Багера. Той е бил първият човек, на който докторът се е обадил по време на кървавата драма и пристигнал в къщата на медика.

Оказа се, че Багера е получил сериозна амнеза и не помни нищо от онази нощ, в която Димитров му се е обадил.

„Майка ми почина, сестра ми беше болна. Не помня нищо. Психически не съм добре, емоционално съм сринат. Не помня какво се случи, както и какво ми каза Иван. Познавам доктора, заедно ходихме на зала. Чувахме се, писахме си, но за онази нощ нищо не мога да кажа”, заяви пред съдебния състав Капсъзов.

Заради липсата на спомени, магистратите постановиха да се прочетат показанията на Багера, дадени пред разследващите непосредствено след събитията – първо пред полицаи на 2 март, тези пред съдия от 3 март и при трети разпит на 9 март.

„Около 2:00 през нощта ми се обади Иван Доктора. Каза ми, че в дома му са влезли крадци и са го нападнали. Каза да отида, защото не знае дали няма да се върнат и да му посегнат. Каза, че Жулиета /жена му/ и децата са от пет дни извън града. Отидох след 10 минути. Иван беше по джапанки отвън, носеше яке, а в джоба си държеше малка брадвичка. Видях, че катинара на бараката с инструментите е счупен. Влязохме вътре, всичко беше разхвърляно. Докторът ми разказа какво се е случило. Чул шум и видял, че лампата в бараката светната. Взел пистолета и слязъл, като в бараката заварил мъж от ромски произход. Казал му „Стой, лягай на земята”. Тогава мъжът го замерил с нож в крака и го напсувал.

Иван стрелял два пъти към него и крадецът побягнал. Пак му казал стой и пак стрелял. Питах го дали не е някой от работниците, които правят басейна, тъй като имали разногласия. Заяви, че не знае, не го видял в тъмното. Видях, че от крака на Иван тече кръв. Казах му да си промие раната и да се преобуе. Докторът се качи горе, но ме повика и мен. Каза, че Габриела, домашната котка е избягала. Трябваше да я търсим. Димитров беше много притеснен, шокиран и нервен.

Решихме да се разходим в района, за да търсим крадеца. Първо минахме по улица „Младежка”, след това се върнахме към бул. „6 септември”, за да си купи Иван цигари. На връщане нищо не видяхме. Отново отидохме в къщата на Иван. Там вече беше леля му. Разказахме й за крадеца. Попитах Иван дали да викаме полиция, но той каза „Крадецът вече избяга, няма смисъл”. Аз се прибрах и на следващия ден видях в медиите за случилото се”, разказал пред съдия Капсъзов.

По време на третия си разпит обаче, той е разказал и са оръжието, с което д-р Димитров е стрелял. На 9 март Багера е заявил, че е видял пистолета.

„Виждал съм преди много време пистолета. Беше стар и черен. В онази нощ, когато Иван се качи, за да се преобуе, той извади пистолета от апартамента. Даде ми го да го държа. Според мен беше оръжието, с което е стрелял по крадеца. После взе една найлонова торба, зави пистолета в нея и пак го внесе в жилището си. Иван ми каза, че крадецът бил агресивен и бърз. Той бе учуден, че след като е стрелял по мъжа, последния е бил добре и е успял да избяга. При първия разпит не казах за пистолета, защото се притеснявах от Иван. Притеснявах се и за това, че съм пипал оръжието и така може да се злепоставя, Иван да ме намеси”, заявил Капсъзов на 9 март 2017 година.

Пред съда се изправи и съседка на д-р Димитров. Около 2:00 часа през нощта тя е чула изтрилите, както и стенене.

„Живея в кооперацията срещу къщата на д-р Димитров. Около 2:00 пушех, когато чух 2-3 изстрела. Мислих, че са младежи, които хвърлят пиратки. После обаче чух „Оу, оу”. Не обърнах внимание и си легнах. На следващия ден разбрах за инцидента”, заяви Николина Стоянова. Поради неясни спомени за онази нощ, в залата бяха прочетени показанията й от 2 март 2017 година. Тогава тя е заявила, че всъщност е чула 4 изстрела, като след първия се е носело стенещ вик на млад мъж. След последния изстрел всичко е замлъкнало.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share