Кой драсна отново клечката на „Син сити“ и защо?

Кой драсна отново клечката на „Син сити“ и защо?

Емблематичната сграда на някогашния театър „Ренесанс“, а по-късно попфолк дискотека „Син сити“ пламна рано тази сутрин от покрива, като се наложи бързата намеса на пожарникарите, за да не се стигне до разрастване на огъня към съседно здание. Това е втори пожар на паметника на културата, а общинарят Борис Бонев се включи пряко от площада, за да изрази съмнение, че не „клошари“, а инвеститорски интерес стои зад поредното подпалване.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков също е категоричен, че целта е била сградата да бъде обявена за негодна, за да се срине. „Трябва незабавна промяна на закона. Три пъти гори това „Възраждане“. Ще се постарая това да влезе в прокуратурата. Това е класическо престъпление“, каза той. И напомни, че собственикът на сградата Красимир Георгиев е длъжен да поддържа сградата.

„Спаси София“ на независимия общинар Бонев няколко пъти е подавала сигнали до държавното обвинение, но отговор от там няма.

Сградата е построена през 1900 г. Тя е ставала жертва и на друг пожар, след което е възстановена като кино „Възраждане“.

Живеещи в района казват, че всяка зима сградата става „обиталище на клошари“. Тя не функционира като заведение от началото на 2016 година. От тогава до сега се е случвало да бъде подпалвана няколко пъти.

Собственикът на „Син Сити“ Красимир Георгиев още преди няколко години обяви, че иска да строи 12-етажен петзвезден хотел на мястото на сградата, която е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г. По закон тя не може да бъде съборена.

През 2016 г. покривът и прозорците на сградата са премахнати, с което се цели естественото ѝ разрушаване. След сигнал на граждани Дирекцията за национален строителен контрол – район „Възраждане“ нареди на собственика да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности, а Националният институт за недвижимо културно наследство извърши проверка.

Красимир Георгиев, който е собственик още на столичните хотели „Централ“ и „Форум“, каза през 2015 г., че има много стари сгради покрай булевардите „Христо Ботев“, „Мария Луиза“, „Константин Величков“, „които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове“.

Те обаче са част от групови паметници на културата. В началото на века театър „Ренесанс“ е наричан „Нова Америка“. През Втората световна война сградата е изгоряла при бомбардировки, а след 1944 г. – с доброволния труд и дарения на столичани – театърът е възстановен.