Кой е българинът със сирийски корени Мохамед, арестуван за готвен атентат?

Кой е българинът със сирийски корени Мохамед, арестуван за готвен атентат?

Обвинение за участие в терористични действия в чужбина получи преди дни 21-годишният български гражданин от сирийски произход Мохамед Ахмед Абдулкадер. Той беше арестуван на 1 юли в дома си в бургаския квартал „Меден рудник“. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че до момента няма данни Абдулкадер да е участвал в подготовка на терористични нападения в България, макар че първоначално бяха разпространени информации, че младежът е готвел атентат в Бургас.

Според разследващите от 2015 г., когато Мохамед Абдулкадер е бил на 15 години до преди две седмици няколко пъти е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки. „Ще кажа, че този случай е чувствителен, защото е свързан с националната сигурност. Става въпрос за един млад човек, който да кажем е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на една терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия. На страната на две терористични, джихадистки групировки на територията на Сирия“, твърди Иван Гешев.

При обиски в дома на Абдулкадер, както и на още няколко адреса в Бургас разследващите са иззели снимки, видеоматериали, както други доказателства по делото. Разпитани са 20 свидетели от приятелския кръг на младия мъж. 9 от тях и пред съдия и са предоставили кореспонденция с Абдулкадер, когато е бил в Сирия.

„Няма данни за извършени престъпления на територията на страната. Няма данни за някаква заплаха, конкретна. Но това е въпрос и деяние, което съставлява състав на престъпление по българския Наказателен кодекс“, каза главният прокурор. Специализираната прокуратура поиска за Абдулкадер най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, която бе уважена от спецсъда.

Мохамед, който е шампион по борба на България, има снимки в социалните мрежи, на които се е снимал пред танк, както и с автомат в ръка. Прави впечатление, че те са коментирани и от негови български приятели, като никъде няма призиви за тероризъм.

Момчето живее с майка си в бургаския квартал „Меден рудник“. Възпитаник е на Спортното училище „Юрий Гагарин“. Треньорът му по борба Николай Дичев бе шокиран от новината за ареста на Мохамед. Дичев уточни, че от година не е комуникирал с Мохамед и дори не знаеше, че е в България. Последно го видял на състезание, провело се през 2019 година в зала „Бойчо Брънзов“.

Във връзка с ареста и обвиненията към Мохамед Ахмед Абдулкадер Lupa.bg предлага коментар на известния български политолог, преподавател и изследовател на тероризма проф. Татяна Дронзина, който тя публикува на страницата си във фейсбук късно през нощта на 5 юли. Проф. Дронзина е автор на книгите „Ислямска държава“, „Жените в „Ислямска държава“ и „Женският самоубийствен тероризъм“. Тя е екперт по тероризма в Близкия изток, Централна Азия и Балканите.

Отново обществото ни е разтърсено от съобщение за радикализиран младеж, тоя път от друг голям град – Бургас. Става дума за Мохамед Ахмед Абдулкадер, 20-21 годишен, с майка българка и баща сириец. Повдигнатото от прокуратурата обвинение е доста сериозно – тероризъм – и не се съмнявам, че има сериозни основания то да бъде повдигнато. За да и повярваме и ние, гражданите, обаче, не е достатъчно онова, което четем за момента в медиите.

Ще започна с това, че момчето има баща арабин, пребиваващ в полето на конфликта и обявен за един от лидерите на Организацията Султан Мурад – за това съдят по знамето, което се вижда на една от снимките. То действително прилична на знамето на въпросната организация, обаче не може да се твърди със сигурност, качеството на снимката не дава такава възможност. За който не се сещат, ще напомня, че организацията Султан Мурад беше създадена от турското разузнаване към средата на 2012 година като турски инструмент в Сирия, а в последствие и Либия, където вече прехвърли около 10 000 бойци за да се сражават на страната на Правителството на националното единство (за сега международно признато), и вероятно подготвя прехвърлянето на още около 9000.

Турция се стреми да се разграничи публично от нея заради зверствата, които извърши особено в районите населени с кюрди. Името на бащата на момчето не се съобщава, така че нямах възможност да проверя дали действително фигурира сред лидерите. Майката твърди, че не е бил – това, разбира се, нищо не значи, защото всички върнали се от Ислямска държава настояват, че са били готвачи. Но! Ако бащата действително беше лидер, щеше ли синът му да седи без работа и без пари в Турция? Турците не забравят своите, това да не е България.

И още нещо. Момчето е пътувало няколко пъти при баща си и обратно. Ако той действително беше мобилизиран да се сражава, как щеше да напуска региона на военните действия толкова често? Всички интервюирани от мене бойци на ИД, и тяхните семейства са подчертавали колко е трудно това да се случи. Още повече че 2017 и 2018 са годините на началото на военния разгром на ИД, следователно е време когато всеки боец е ценен и нужен.

Повечето от близките и приятелите на Мохамед Ахмед Абдулкадер твърдят, че той се е връщал с променени идеи от Сирия, но никой не казва, че тази промяна е към джихад. Би било очудващо да е чак такъв изпечен артист, който може да крие чувствата и намеренията си и да не ги споделя с други. Все пак по това време е само един тинейджър, макар и шампион.

Колкото до снимките, какво да кажа!? Жестът с пръст нагоре е символ на единобожието и се използва и от мюсюлманите, и от зороастристите в Иран. На моя въпрос може ли това да бъде доказателство за принадлежност към терористична организация мои познати ислямоведи от Централна Азия отговориха единодушно отрицателно – необходим е някакъв допълнителен контекст, за да се твърди такова нещо.

Колкото до оръжия – в зоната на конфликта колкото искаш. Снимал се бил младежът, че кой млад мъж не налита да се снима с оръжия?

Имаме нужда от повече доказателства, за да бъдем убедени, че младежът е имал наставник от зоната на конфликта, който му поръчал да събере група от 14 човека и да…..да прави какво? Няма доказателства за подготвян терористичен акт на българска територия.

Разбира се, ако той е виновен за участие в терористична организация извън територията на България, ще трябва да си понесе отговорността. Но само с наказания не става. Къде е буферът между репресиращата институция и гражданското общество – общински и неправителствени организации, които с помощта на семейството работят за дерадикализиранто на кривналите от прави път.

Къде ги специалистите? Истината е, че ги няма. Само с наказания тая работа не става. Защото може да я докараме до там, че да тласнем момчето зорлем по пътя към пропастта – понякога двойната етническа идентичност има непредвидими реакции. Затова дайте да слагаме по-малко етикети, да изискваме повече доказателства и основно – да работим, за да запълним съществуващите празнини по пътя към дерадикализацията. А те не са малко. И очевидно тоя път няма да ни е последен.