Кой е Димитър Ламбовски от видеото на Христо Иванов на Орлов мост

Кой е Димитър Ламбовски от видеото на Христо Иванов на Орлов мост

Димитър Ламбовски, който застана пред камерата по време на лайв от Орлов мост на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, е бивш депутат от НДСВ. Той се появи в третата част на разследването на „Антикорупционния фонд“, излъчена преди две седмици. В нея той разказва как в началото на март тази година през посредник (когото той не назовава) се е срещнал с Петьо Петров, известен с прякора си Еврото. Срещата е била организирана от шефа (по това време) на специализираната прокуратура Димитър Франтишек.

На срещата е помолен и заплашен да подпише документи. Няколко дни по-късно Ламбовски вижда постановление на прокуратурата, подписано от прокурора Кирил Пейчинов (прокурорът, подписал и документи, с които на Илия Златанов е „върнато“ злато – бел. ред.), според което на Ламбовски са предадени 550 хиляди евро. Това са парите, иззети при акцията от юли 2019 година срещу Явор Златанов, започнала след сигнал от баща му – Илия Златанов. Те са били в сейфа на Юлия Златанова.

Ламбовски, заедно с Димитър Попов, беше свидетел по делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. През 2015 година Ламбовски получи охрана, след като на колата му беше поставена граната.

„Медиапул“ пише, че Ламбовски е работил в Първа източна международна банка, известна като банката на СИК.

Младен Михалев-Маджо е един от босовете на силовата групировка СИК.

„Капитал“ припомня част от неговата биография. Михалев е бивш борец от училището „Олимпийски надежди“ – развъдник на спортните таланти на социалистическа България. Възпитаници на това училище са още Васил Илиев, застрелян през 1995 г., Илия Павлов, застрелян през 2003 г., Георги Илиев, убит през 2004, Красимир Маринов-Големия Маргин и Иво Карамански, убит през 1998 г..

През 1996 г. Маджо заедно с Венцеслав Стефанов и Румен Николов-Пашата основават фирмата „Интергруп енд партнърс“, по-известна като финансовата структура на силовата групировка СИК. По-късно в дружеството влизат Красимир Маринов-Големия Маргин и покойните Дмитрий Минев-Димата Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле и Стоил Славов-Телето. През 1997 г. държавата отказа да му даде лиценз за застраховане, въпреки че беше се прикрило под друго име – формално заради неясен произход на капитала, но реално заради скандалната репутация на акционерите.

Пашата пък е съдружник с Бойко Борисов в няколко фирми по времето, когато настоящият премиер се занимава с охранителен бизнес. Към момента, в който Борисов става главен секретар на МВР през 2001 година това са фирмите „Цебра ООД“, „Интербулпред“ и „Тео Интернасионал“.

„Създадохме тези фирми, за да се подпомогне федерацията, но те не развиха никаква дейност и сега ще ги закрием. В тях назряха антагонистични отношения, дори не се намери човек да мине с един протокол за подпис, за да закрием“, каза Борисов на пресконференция през 2001 година, когато влиза в МВР като главен секретар. Тогава „Капитал“ пише, че Пашата и Борисов са поддържали добри отношения през годините.

По неофициална информация, те продължават и до днес.

След убийството на Милчо Бонев – Бай Миле (2004г.), Маджо напуска страната. През 2007-ма година той се яви в съда като свидетел по делото за убийството му.

В по-ранен репортаж на „Капитал“ от края на 1995г., озаглавен – „SIC духна свещичка под звуците на роял“ по повод рожден ден на групировката е описана следната история, в която герой е и Бойко Борисов:

„За контактите с медиите се нагърби инициативният Бойко Борисов, шеф на фирма „Ипон“ (ангажирана и е охраната на Тодор Живков). Той услужливо уведоми, че хроникьорите ще бъдат допуснати в салона за 15 минути – от 19:30 до 19:45 часа. Малко по-късно Борисов агресивно съобщи, че вълнуващият оглед се отлага, а продължителността му ще бъде намалена с 5 минути. Охранителният бос проведе кратък инструктаж: журналистите да се движат в стегната група плътно около Борисов, за да не обезпокояват гостите. Неизживеният екскурзовод подкара ентусиастите към светските забележителности на СИК-коктейла. Въпреки надеждите на фотографите да уловят с обективите си шефа на Интергруп и едно от лицата на СИК Младен Михалев-Маджо той се оказа недостъпен. Очевидци твърдят, че Маджо не е пожелал да бъде сниман. Някои волно изтълкуваха това като жест към Красимир Маринов-Маргина, който прочете с микрофон в едната и папка в другата ръка семпло приветствие.“