Кой е Палчо, отвлякъл и убил 14-годишното момиче от Скопие?

Заподозреният като основен организатор на отвличането и убийството на 14 годишното момиче от Скопие и 74 годишният мъж от Велес Люпчо Палевски-Палчо се издирва с международна заповед, съобщи МВР в Северна Македония, цитирано от БТА.

Роденият на 12 декември 1964 г. в Скопие Палевски е напуснал Северна Македония, съобщи днес министърът на вътрешните работи на страната Оливер Спасовски на пресконференция, в която изнесе подробности по случая с 14 годишното момиче, което се издирваше от 27 ноември и вчера е било открито простреляно край Скопие. Случаят предизвика сериозно напрежение в страната, през всички дни, в които изчезналото момиче беше издирвано.

Палевски е лидер на партия „Десна“ и организатор на протестите пред българското посолство през лятото на 2022 г., след като беше обявена договорената преговорна рамка. Според министър Спасовски и останалите заподозрени за отвличането и убийството на 14-годишното момиче са членове на същата партия, която се обявява против НАТО и ЕС.

Палевски е противоречив бизнесмен и един от създателите на градската мафия, а името му за първи път става популярно, когато градоустройствените планове на скопския квартал Дебър Маало, откъдето е и отвлечено момичето, се променят и от малки фамилни къщи в сърцето на Скопие започват да никнат високи сгради, а сградата, пред която бе отвлечено момичето е построена от Палевски, пише „360 градуса“.

Заради многобройни медийни въпроси, от МВР в Северна Македония изпратиха съобщение, в което се казва, че през 2019 г. срещу Палевски е повдигнато наказателно дело за незаконно подслушване и звукозапис, както за унижение на полицейски служители. През 2020 г. е подаден сигнал за незаконно притежаване на оръжие или взривни вещества и неспазване на здравните разпоредби по време на епидемия, през 2005 г. – за злоупотреба със служебно положение и власт и подправяне на документи, през 2002 г. – за невярно съобщаване за извършено престъпление, а през 2000 г. – за укриване на данъци.