Кой превръща България в сметището на Европа?

Италианската полиция залови миналата седмица поредната пратка с боклук, предназначен за изгаряне в България. Карабинерите засякоха 17 вагона с 815 тона отпадъци, пътуващи за страната ни. И това не е единственият случай, в който България приема токсични товар.

Как работи схемата и кой стои зад нея

Във вагоните на 11 декември са засечени огромни количества пластмаса, стари гуми, текстилни тъкани и други смесени боклуци. Според документите отпадъците са били предварително обработени. Проверката обаче показала, че това не е така, а боклуците просто са били балирани.

Най-вероятно са подготвени за изгаряне в България, където тази дейност все още не се преследва строго от закона, а много големи компании дори имат комплексни разрешителни да депонират или горят подобни отпадъци, утвърдени от екоинспекциите. В Европа таксите за подобни дейности са убийствено високи, а санкциите при открити нарушения – изключително тежки. Затова няколко организации, действащи по ръба на закона, са организирали канал за износ на боклука на Изток.

След откритото разминаваме италианските власти издадоха заповед за запор, а товарът е оценен на над 130 хиляди евро.

Случаят имаше огромен отзвук в медиите, а след поредната арестувана пратка стартира мащабно разследване, за да се установи кой е организирал експедицията, към кого са били насочени отпадъците и най-вече какъв е произходът на пластмасите, намерени във вагоните. Операцията потвърждава за пореден път познат сценарий. За последните две години са хванати десетки фирми и складове в района на Ломбардия, които съхраняват отпадъци незаконно. Сега обаче властите за пръв път хващат на място нарушителите на закона, без да ги преследват и подслушват предварително, твърди „Corriere della sera“.

Защо към България

Превозът на боклук от Ботуша се насочва към държави от Източна Европа заради промени в Китай, наложили забрана за внасяне на нерафинирани чужди отпадъци. Преди да се наложат ограниченията, италианците извозвали отпадъчната стока към Източна Азия и я горели там на ниски цени. Така новият път на боклуците вече минава през Словения и Хърватия, за да стигнат пратките в България и Румъния. В най-добрия случай отпадъците се горят в специализирани предприятия, а по-често се изоставят или погребват в планински депа, без да се спазват екологичните норми.

Мафията ли е виновна?

Последните разкрития сочат, че 815-те тона нелегален боклук, заловен на път за България, са свързвани с престъпната организация от Сан Лоренцо ди Кутро, която осъществява връзката за прехвърлянето на отпадъците, пишат от „Gazzetta del Sud“. Операциите „Infectio“ и „Core business“, водени от италианските антимафиоти, били разкрити след разследване срещу членове на групите „Mannolo-Trapasso-Zoffreo“ и „Commisso di Siderno“.

В заповедта, подписана от разследващия съдия Паола Чириако, се вижда предложението на Паскуале Никола Профити към Джузепе Пино Бенинкаса (мафиотски босове) да се намери специализирана компания, която да „транспортира всякакъв вид отпадъци в България“.

Друга италианска медия – „Corriere dell’Umbria“, пише, че трафикът от отпадъци, минаващ през Умбрия за България, е дело на компания, отваряща „нова глава в зеления бизнес“, която има за цел да заравя в незаконни сметища „боклуци от всякакъв тип, също така опасни“. Планът, разкрит от прокурора на Катандзаро Никола Граттери, е създаден от двама от арестуваните шефове – Пино Бенинкаса и Паскуале Профити. Те са част от мафиотска организация, която оперира между Калабрия и Умбрия. Медията публикува и част от разговор между двамата, провел се на 18 януари 2018 г., в който България се споменава като крайна точка за боклука.

Ето и част от разговора

Профити: Ти ми намери някаква фирмичка тук наоколо, която събира отпадъци, ще я вземем ние, в смисъл ще влезем вътре ние… имаме изход към България.

Бенинкаса: Мхм.

Профити: Всякакъв тип отпадъци, имаме документи, ще ни дават пари, може да стане хубав бизнес.

Бенинкаса: Е, не е много просто, не е нещо лесно.

Профити: Ти ми намери нещо, виж какво е необходимо, защото тук, в Италия, не знаят къде да ги вземат.

След като вече е ясно, че токсични отпадъци се заравят или горят у нас, идва ред на българските служби да установят кой е приемал боклуците на наша територия и ако това се е случвало легално, кой е издал съответните разрешителни за дейността на съответните оператори. Според стари разследвания на сайта „Биволъ“ става дума за няколко ТЕЦ-а, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, и оператори на различни депа и кариера, сред които и международната компания „Холсим“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share