Кокаиновият кораб акостира във Варна, разходи се от Бургас до Грузия и се върна

Корабът „Мадисън II”, който разтовари 169 кг кокаин заедно с банани от Еквадор на частното пристанище в Бургас, не е задържан от българските власти. Плавателният съд е отплавал до пристанището в Батуми, Грузия, след което в 16,44 часа във вторник се е върнал във Варна, пише „Телеграф“.

Акостирането му на пристанището във Варна е броени часове след като от Агенция „Митници“ и прокуратурата в Бургас обявиха официално за заловения кокаин за близо 7 млн. долара.

„Мадисън II“ е останал в порта 15 часа и рано сутринта в сряда е отплавал, като е напуснал безпрепятствено българските териториални води.

Плавателният съд, който плава под флага на Либерия, е хвърлил котва на рейд в морската ни столица, като няма данни да е разтоварвал или товарил нещо. Движението му показва, че корабът често пътува до българските пристанища. „Мадисън II“ е пристигнал в бургаското пристанище на 19 март в около 3 часа след полунощ, останал е на кея едно денонощие и рано сутринта на 20 март е отплавал в посока Батуми, Грузия.

Едва шест дни по-късно митничарите са открили кокаина, опакован в 150 пакета в 3 контейнера заедно с кашони с банани, които били на склад в бургаския квартал „Победа“. Вносителят е най-голямата българска фирма за цитруси. Пакетите с дрогата са свалени заедно с бананите, но тъй като корабът е отплавал, нито капитанът, нито екипажът са били разпитвани и изобщо задържани.

Собствениците и служителите на българската фирма се проверяват дали са замесени в наркотрафика. Провеждат се следствени действия и разпити.

Високорисковият наркотик е натоварен на пристанището Гуаякил в Еквадор. Портът се държи от картела „Лос Чонерос“, чийто лидер Адалфо Масиас-Фито духна от зандана пред януари, а в страната избухна буквално гражданска война.

Корабът с кокаина и бананите за България е тръгнал от Еквадор, преминал е през Панама и е акостирал в Малта, след това в две турски пристанища, преди да хвърли котва в бургаския порт.