Кокаинът от Студентски град трябвало да пътува за Русия

Кокаинът от Студентски град трябвало да пътува за Русия

327-те кг кокаин, които разследващите намериха в депо в Студентския град, е трябвало да отпътуват за Русия и Западна Европа, но останали там заради COVID-19.

Дрогата пристигнала от страна в Южна Америка преди повече от 2 месеца, когато мерките по границите не бяха толкова строги. След това обаче износът му бил рисков и той останал в ателието на арестувания склададжия Николай Петров.

В разбиването на депото и разследването на канала са участвали и чужди служби за борба с наркотрафика, съобщава “24 часа”.

Залавянето на 327-те килограма чист кокаин в Студентския град е поредният удар на МВР и прокуратурата по наркотрафика, след като през януари бяха заловени два камиона с плодове, в кашоните на които беше импрегниран 550 кг кокаин. И тогава акцията е проведена заедно с полицейски служби от няколко държави.

В неделя привечер, 24 май, патрул на Седмо районно управление забелязал мерцедес пред жилищна кооперация в Студентския град. Поведението на водача било странно и усъмнило униформените. Попитали го дали в колата има нещо забранено от закона. Той увъртал, заключил автомобила и започнал да нервничи.

Накрая си признал. Отворил багажника на мерцедеса, където имало 2 сака с кокаин. Николай Петров е бил пред ателието, за да остави пакетите с дрогата там. Полицаите взели ключовете му. С един от тях отворили и ателието, което той наел в кооперацията. Тогава са намерени и останалите пакети, подредени в скринове.

До този момент младият мъж не бил познат на полицията. Нямал криминално досие и не е осъждан. Често обаче пътувал до Западна Европа, за където е била предназначена стоката.

Пакетите с кокаин са идвали на порции. Трупали се в ателието, а каналът към богатите клиенти на Запад бил осуетен от пандемията и затворените граници.

Николай и бременната му приятелка Иглика са планирали да пренасят кокаина на части през границата, предполагат разследващите.

Претърсено е жилището, обитавано от обвиняемия, в присъствието на домоуправител. Наркотикът бил разположен в различни части на апартамента.

Голяма част от пакетите били подредени в трикрилен гардероб, без да бъдат осигурени специални тайници за тях. 248 пакета от скъпия прах били наредени на три реда в гардероба в спалнята. Останалите 79 пакета са намерени в скрин в кухнята. Всеки от тях е по 1 кг и бил опакован прецизно в кафява хартия с еднакви размери. В наетото от Николай Петров ателие полицаите открили професионална машина за пакетиране и везна.

8 различни щампи показвали чистотата на кокаина. Всички са били обозначени по различен начин – с емблеми на автомобили и карти за игра – “Асо спатия”, “Асо пика”, “Бугати”, “CR7” и логото на голям клуб в Ибиса.

Иззетото количество наркотик е на стойност около 10 млн. евро, а при улично разпространение достигало 81 млн. лева, коментира директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

По-голямата част от кокаина бил за пазара в Азия и Западна Европа, съобщи Георги Хаджиев. Той уточни, че малка част от дрогата е трябвало да остане за разпространение у нас – около 40 кг, колкото са намерени в багажника на мерцедеса на Николай Петров.

Николай е работил дълго време в чужбина, а скоро пътувал и до Турция.

Разследването на МВР и прокуратурата продължава с издирването на други българи, замесени в канала за трафик на кокаин на по-високо ниво от Петров.

В сряда той бе доведен с белезници в съда. Прокуратурата поиска да бъде оставен за постоянно в ареста.

31-годишният мъж поискал да дойде лично, а не да участва по скайп, както се прави от два месеца заради коронавируса. Петров се появи с тъмни дънки и черно шушляково яке. Носеше предпазна маска.

Адвокатът на Николай Петров – Ваня Братоевска, изрази съмнения, че дрогата е лично на Петров и че той ще я разпространява. Поиска клиентът ѝ да бъде освободен под домашен арест, който да търпи в село Златия до Вълчедръм. Посочи още, че мъжът трябва да се грижи за бременната си приятелка и болните си родители. Гаджето му Иглика е в седмия месец.

Съдия Николов обаче обясни, че жената е била бременна, а родителите – болни и към момента на извършване на престъплението, и това не го е спряло. Магистратът остави Петров в ареста. Мъжът може да обжалва на 1 юни пред Софийския апелативен съд.