Колата на Гешев само със спукан фар, очевидец: Тътенът се усети

Колата на Гешев само със спукан фар, очевидец: Тътенът се усети

Една от оловните сачми, пръснати в района на взрива, е уцелила и спукала фара на бронираната кола, с която пътува главният прокурор Иван Гешев в понеделник, предава БНТ.

Припомняме, че пред автомобила на обвинител №1 избухна бомба с около 3 кг тротил. Безпрецедентният атентат, какъвто не се е случвал в най-новата ни история, стана в понеделник в 11,45 часа на пътя Самоков – София.

Според експерти, участвали в огледа, взривът е задействан 1-2 секунди по-рано, което е предотвратило по-сериозни щети и пробиване на специалните стъкла на автомобила и дори възможното улучване на Гешев.

Ден по-късно заради опита за покушение премиерът Гълъб Донев събра извънредния щаб, създаден заради атентата. По същото време прокурорите, следователите и съдебните служители излязоха пред съдебните палати в цялата страна, за да кажат “Нас не ни е страх”. А главни прокурори и институции от Европа изразиха подкрепа за българските си колеги. Иван Гешев, който не се е появявал публично, им благодари в Туитър.

Според разследващите извършителят, който все още не е установен, е имал визуален контакт, най-вероятно е бил скрит в храстите край пътя и е контролирал ситуацията. Избързал е с частица от секундата.

Това, което е спасило главния прокурор, семейството му, а и служителите на НСО, било, че взривът бил посрещнат от предния калник на бронираното ауди, а не от вратите. След опита за атентат един служител на службата за охрана е бил прегледан в “Пирогов”.

„Завоят предполага, че водачите намаляват скоростта на движение“, посочи следователят Мариан Маринов по-рано на брифинг пред медии. Затова според него мястото не е избрано специално.

„Събрани са много доказателства, цялата информация ще бъде анализирана. Оттук нататък ще работят експерти от МВР, НСлС и международни“, посочи Маринов.

Имало иззети метални частици, както и сачми.

„Имаше много силен взрив и взривна вълна, усети се“, това коментира Станимир Киров, който е бил на броени метри от взрива срещу кортежа на Иван Гешев.

В понеделник взривно устройство избухна на пътя София-Самоков в района на село Ковачевци, докато от там е преминавал кортежът на главния прокурор. При атаката няма пострадали, но пътят беше затворен за около 24 часа.

Според Веселин Герджиков, от мястото на взрива ги делят неповече от 300 метра. Вчера полицията не го пуснала да стигне до имота си

„Завоят, на който се е случил инцидента е доста остър, с неприятен вираж, лично аз минавам от там със скорост не по-висока от 30-40 км“, споделя Герджиков пред Нова тв.

По думите му мястото на експлозията едва ли е случайно, като пътят е доста натоварен.

„И децата ни редовно пътуват по този път, какво може да се случи с някого, който няма нищо общо с тези неща“.

След взрива целият район и всички пътеки са обходени от полицията, разказват местните.