Коледа e – традиции и интересни факти

По случай Коледа в. „Дейли експрес“ и интернет издания предлагат поглед към празника и съпътстващите го традиции, блюда и символи.

Интересни факти за Коледа:

– Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа.

– Остава загадка защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии

– езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март.

– Наименованието Коледа (Кристмас) на английски произлиза от староанглийския израз Христова меса, споменат за първи път през 1123 г.

– Началото на традицията за изпращане на коледни картички е поставено през 1843 г. от британеца сър Хенри Коул.

– Първата коледна картичка на Коул е създадена от художника Джон Калкот Хорсли.

– В действителност поздравителните картички за Коледа започват да се наричат коледни едва през 1883 г.

– Най-ранната справка на английски език за коледно дърво датира от 1835 г., а за коледен пудинг – от 1858 г.

– Единствените две шекспирови пиеси, в които се споменава Коледа, са „Напразните усилия на любовта“ и „Укротяване на опърничавата“.

– Първата излъчена от космоса песен – на 16 декември 1965 г., е „Jingle Bells“. В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.

Интересни факти за основни продукти на коледната трапеза:

На коледния ден пуйката заема видно място на много трапези. Преди да стане традиционно блюдо на Коледа във Великобритания, мястото й е било заемано от гъската. Друг популярен продукт на празничната маса е брюкселското зеле.

Пуйка

– Специфичният крякащ звук издават само пуяците.

– Проучване, публикувано през 1997 г., показва, че пуйките предпочитат мъжки екземпляри с по-дълги кожени придатъци на шията.

– Полът на пуйките издават техните изпражнения – тези на мъжките са спираловидни, а на женските – във формата на буквата J.

– Според Бенджамин Франклин пуйките са по-достойни за уважение и по-подходящи за национален символ на САЩ от белоглавия орел, който по думите на държавника е птица с „лош морал“.

– Пуйките са внесени във Великобритания през 1526 г. от пътешественика Уилям Стрикланд.

– Всяка година на Коледа във Великобритания се изяждат около 10 милиона пуйки.

Гъска

– Преди пуйките да заемат мястото им, гъските са били традиционното коледно блюдо във Великобритания, по-специално сред бедните.

– Единственият филм, отличен с „Оскар“, който съдържа производно на „гъска“ в заглавието, е комедията „Татко Гъсок“ (1964) с Кари Грант и Лесли Карон.

– Ако „отърват“ трапезата, гъските могат да доживеят до 25 години.

Брюкселско зеле

– Брюкселското зеле се отглежда в Белгия от 13-и век, откъдето идва и наименованието му, въпреки че зеленчукът е бил познат и на древните римляни.

– Древните китайци са препоръчвали брюкселско зеле като лек за стомашни проблеми.

– Рекордът за най-много изядени „зелчета“ за една минута – 31 с помощта на коктейлна клечка, е поставен през 2008 г. от Линус Урбанек (Швеция).

– Първенец по консумация на брюкселско зеле на глава от населението е Великобритания.

– Причината много хора да не „долюбват“ брюкселското зеле е специфичният му вкус, който се дължи на гена TAS2R38.

– Насажденията с брюкселско зеле във Великобритания се равняват на площта на над 3200 футболни игрища.

– През 2014 г. британецът Стюарт Кетъл изкачва връх Сноудън, бутайки брюкселско зеле с носа си за благотворителна кауза. Начинанието му продължава четири дни и 22 часа. За това време Кетъл използва 20 „зелчета“.

Интересни факти за имела:

Имелът е един от символите на предстоящия празник Коледа. Клонката служи не само за украса – целувките под нея вещаят щастлива година, хармония и здраве.

– По света има около 1300 вида имел. Около 20 от тях са класифицирани като застрашени.

– Растението е паразит – то впива корените си в дърво-приемник, от което смуче хранителни вещества.

– Въпреки паразитното си съществуване, имелът е важна част от екосистемата, тъй като на плодовете, листата и нектара му разчитат няколко вида птици, пеперуди и пчели.

– Според скандинавската митология плодовете на имела са сълзите на богинята Фрига, възвърнали към живот убития й син Балдур.

– Според поверието всяка жена, отказала да бъде целуната под клонка имел, ще бъде застигната от лош късмет.

– Плодовете на имела съдържат отровата форатоксин, поради което не е препоръчително да се поглъщат.

Интересни факти за елените:

Елените са известни като неизменни помощници на Дядо Коледа при разнасянето на подаръци. В действителност тези животни не могат да летят и нямат блестящи носове, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото.

Сайтът Mlive.com. предлага някои любопитни факти за едни от най-удивителните създания на Земята:

– Един и същ вид ли са северните елени и карибу?

В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. „Нейчър клаймит чейндж“ за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но близки братовчеди.

– Северните елени имат „умни“ крачета

Тъй като не могат да сменят ботушките си със сандали, северните елени правят следващото най-умно нещо – възглавничките на краката им през лятото се разширяват и стават „гъбести“, подобрявайки придвижването им през „омекналата“ тундра, а през зимата се свиват, оголвайки копитата им, за могат животните да се движат през снега и леда, и дори да копаят с тях.

– Женските имат рога

Единствени сред над 45 вида елени, женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските – по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.

– Изненадващата съдба на еленските рога

Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.

– Елените имат практични палтенца

Палтенцата на елените представляват козина от кухи косми, които улавят въздуха и им осигуряват добра топлоизолация в суровата среда.

– Елените не могат да летят, но могат да плуват

Благодарение на специалните си палтенца северните елени са и отлични плувци.

– Елените мигрират на огромни разстояния

Не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 километра.

– Северните елени виждат невидимото

Изследователи от Юнивърсити колидж в Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина.

– Елените бягат от раждането си

До 90 минути след раждането си еленчето вече е в състояние да тича. Часове след появата си на бял свят то вече може да пробяга няколко километра.

– Удивителното мляко на северните елени

Еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22 процента мазнини и 10 процента протеини. За сравнение – кравето мляко съдържа само между 3 и 4 процента мазнини.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share