Комсомолският милионер Николай Банев щял да гърми Митко Каратиста

Комсомолският милионер Николай Банев щял да гърми Митко Каратиста

Прокуратурата съди бизнесмена Николай Банев за заплаха срещу служител на охранителната фирма „Делта гард“ и нейния дългогодишен шеф и съсобственик Димитър Спасов – Митко Каратиста, става ясно от определение на Софийския градски съд.

Софийската районна прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу Банев за закана за убийство. По твърденията на свидетеля с инициали П.М.Б., Банев насочил срещу него оръжие и му казал: „Ще застрелям някого, теб или шефа ти Димитър Спасов“, пише „Медиапул“.

След това П.М.Б. е подал сигнал сигнал в прокуратурата, а шест години по-късно делото е внесено в съда. Софийският районен съд два пъти го връща на обвинителите за отстраняване на процесуални нарушения.

Накрая Софийският градски съд отменя определението на първоинстанционния съд и указва, че делото може най-накрая да тръгне. Проблемите обаче са два. Гардът не помни кога точно Банев го е заплашвал, нито помни с какво точно оръжие.

Съпрузите Николай и Евгения Баневи бяха сред крупните удари на главния прокурор Иван Гешев. Те бяха обвинени за множество престъпления, но през 2019 година в съда бе внесено дело само за данъчни престъпления и пране на пари. Две години по-късно прокуратурата все още не ги е осъдила, но за сметка на това Баневи осъдиха държавата пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург заради изказванията на Иван Гешев и продължителния арест.

Според решението на ЕСПЧ Гешев е нарушил презумпцията за невиновност, коментирайки разследването. В коментарите си по повод Баневи той се позоваваше на източници като Уикипедия и съветваше журналистите да проверят там как фамилията е приватизирала 2/3 от работещата промишленост у нас.

През лятото на 2020 г. Баневи обявиха, че са внесли срещу прокуратурата за незаконния им арест.