Кораб фантом купен с € 9,7 млн. кредит от КТБ

9 700 000 евро били източени от КТБ уж за купуването на кораб, но парите били превъртени през офшорки и върнати за погасяване на задължения на фирми на Цветан Василев.

Това разкри пред спецсъда основният свидетел по делото Бисер Лазов. Той е бил главен счетоводител на множество контролирани от банкера дружества под общото име „Фирмата“. Източването на банката е ставало години наред чрез кредити към тези дружества, които веднага били прехвърляни където Василев посочи.

Въпросният кредит бил превъртян през дружеството „ЕМ Стейт“ ЕООД , което от създаването си през 2007 г. било използвано само за точене на заеми от КТБ. За номинален собственик се водела една от юристките във „Фирмата“ – Мария Илиева. През юни 2009 компанията получила въпросните 9,7 млн. евро, като директорите на банката Александър Панталеев и Георги Зяпков разказали на Лазов, че за да ги отпуснат, скалъпили цялата документация за покупка уж на кораб. Взели от интернет как изглеждат договори за покупка на кораб и скалъпили такива като искане за кредита от „ЕМ Стейт“.

„Говореха и че ще направят документи за морска ипотека. Аз не съм виждал тези документи. До затварянето на КТБ не е завеждан като актив кораб. Преди повече от 1 г. до мен достигна информация, че този кредит е продаден от синдиците на КТБ. Купувачът потърсил корабна ипотека в корабната администрация на Малта, където по документи се води, но се оказало, че такъв кораб не съществува“, разказа Лазов.

Схемата за фиктивната покупка била измислена от Панталеев и Зяпков, които били много горди от това. Милионите били превъртени през офшорки, за да се избегнат данъци. През октомври 2010 г. същата фирма пък получила друг кредит от КТБ – 5 150 000 евро, и парите отишли за погасяването на стари банкови кредити към дружества във „Фирмата“ – „Гипс“, Дунарит“, „Киа Моторс България“,“Инфраструктурна компания“.

Лазов втори ден отговаря на въпроси на прокуратурата в съда. Той разказа и как е купен военният завод „Дунарит“. „Едно от дружествата във „Фирмата“ – Дивал 59“ ЕООД, се водеше собственост на Емил Галов, служител във „Фирмата“ като IT-специалист. Дружеството бе използвано за купуването на военния завод „Дунарит“ от Агенцията за приватизация. Това стана с кредит от КТБ през 2005 г. През октомври 2012 г. с друг кредит беше създаден капитал на дружество, използвано за инвестицията в БТК.

През „Дивал 59“ минаваха и пари за ТВ7. Телевизията беше основно и ежемесечно перо, което се финансираше. През март 2010 г. дружеството получи кредит от 9 400 000 евро, с които бяха купени облигации на стъкларската фабрика „Рубин“ АД. Бяха изготвени документи, с които се прехвърляха дружествените дялове от Емил Галов на Цветан Василев. Това бе гаранция, че при поведение на Галов, различно от полза за Василев, той ще въздейства и санира нещата в своя полза“, разказа още Лазов. Той описа и как е станало увеличаването на капитала на корабостроителницата в Русе по познатата схема.

„Глобъл агротрейд“ ООД беше типично дружество от „Фирмата“, създадено и използвано за кредитиране от КТБ и използването на тези средства по различни направления. Без собствена дейност, офис, персонал и имущество. Собственик и управител беше Айтен Ибрямова, служителка в офиса на „Фирмата“. Тя отговаряше за декларирането от дружествата на недвижими имоти, следенето на местните данъци и такси и своевременното им плащане.

Един от кредитите, които получи от КТБ в началото на 2011 г., отиде за разпореденото от Цветан Василев увеличаване на капитала на корабостроителницата в Русе. Общото увеличаване на капитала беше с 60 млн. лв, малко над 20 млн.лв. от тази сума беше осигурена като кредит от КТБ към „Глобъл агротрейд“. Беше даден кредит и на „Акванада“ за същата цел“, посочи Лазов.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share