Коронавирусът оставя Антон Божков на свобода

Синът на Васил Божков – Антон, може да остане на свобода, защото се очаква да бъдат закрити всички съдебни заседания и мерки за неотклонение. Прокуратурата ще протестира пускането на богаташа на свобода срещу 1 млн. лева парична гаранция, но е твърде възможно обвинителите да не получат този шанс.

Съдиите, изплашени от коронавируса, днес поискаха всички дела да бъдат отложени за месец. От Lupa.bg се свързали с адвоката на Антон Божков Даниела Доковска за казуса.

„Да, условията в съдебните зали са много тежки за тези условия с тази болест, знаете в съдебната зала колко хора влизат и колко е тежко положението. Не е изключено да се стигне до тази ситуация – да няма мярка. Аз сега съм в провинцията, знам, че прокуратурата протестира освобождаването на клиента ми и знам, че на този етап мярка ще има в четвъртък, така, както е разпределена като час“, коментира адвокат Доковска.

Дори да има съдебно заседание, вероятно страните ще поискат то да се гледа при закрити врата. Днес или най-късно утре ще стане ясно дали ще затворят всички съдебни зали заради коварната болест.

Специализираният съд пусна на свобода срещу 1 милион лева гаранция Антон Божков. Парите трябва да бъдат внесени в 10-дневен срок. Според съдия Пенка Велинова има минимални доказателства милионерският наседник да е извършил престъплението, в което е обвинен – пране на пари в полза на престъпна група.

В съдебната зала стана ясно още, че Антон Божков и баща му Васил са съдружници в „Инфрахолдинг“, чийто капитал е 58 млн. лв. и е формиран от вземания от различни дружества, свързани също с богаташа.

Съдът посочи още, че по делото са разпитани и трима свидетели, две от тях са служителки в паспортната служба на МВР, където Антон подал документи за подновяване на международния паспорт, и работник, предоставил оперативни данни.

В случай на протест или жалба, Апелативният специализиран съд ще се занимава с мярката на Антон Божков на 12-и март. Решението не е окончателно.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share