Край на касапницата в Тайланд, застреляха войника, който изби 26 души

Край на касапницата в Тайланд, застреляха войника, който изби 26 души

Tайландските служби за сигурност ликвидираха след няколко часа издирване и престрелка войника, който нападна хора в търговски център в град Накхон Рачасима и уби 26 души, предава Reuters.

Тайландският министър на здравеопазването Анутин Чарнвиракул подвърди, че ефрейтор Чакрапант Тхомма е ликвидиран в мола „Терминал 21 Корат“.

„Благодаря на полицията и военните, които разрешиха този инцидент. Стрелецът е ликвидиран!“, написа той в профила си във „Фейсбук“. От полицията и армията също потвърдиха, че той е убит.

Съобщава се, че общо 26 души са убити, а 42 са ранени в резултат на стрелбата.

Един член на тайландските сили за сигурност загина и двама бяха ранени снощи при опит за залавяне на нападателя. Ефрейтор Чакрапант Тхомма уби трима души във военна база в Североизточен Тайланд, преди да нападне мола „Терминал 21 Корат“ в града, намиращ се на около 250 км от Банкок.

От мола се чуха серия от изстрели и експлозии. Около 3 часа сутринта местно време (20 ч. вчера по Гринуич) силите на реда започнаха офанзива за прогонването на нападателя от мола. Вицепремиерът Анутин Чарнвиракул съобщи, че е загинал един агент на силите за сигурност. Четирима от ранените са в тежко състояние, добави вицепремиерът.

„Не знаем защо той направи това. Изглежда се е побъркал“, заяви говорител на министерството на отбраната. Той уточни, че не е известно колко клиенти и работещи в мола все още не са успели да го напуснат.

Полицията доведе майката на побеснелия ефрейторл край мола, надявайки се, че тя ще успее да го накара да се предаде. Това обаче не се случи.

По-рано полицията беше съобщила, че военният бил разгневен заради спор за земя. По време на нападението той качвал ъпдейти от случващото се в страницата си във Фейсбук, преди компанията да блокира профила му. В един от постовете той се питал дали да се предаде, а в друг казвал, че никой не може да избегне смъртта, припомня ДПА.