Край! Няма да предлагат удължаване на извънредното положение

Правителството няма да предлага продължаване на извънредното положение. Разгледахме законопроект, който да регламентира част от нормите, които бяха въведени, които да продължат да действат и след 13 май. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Основните изменения ще бъдат по Закона за здравето, като целта е да се управляват епидемичните мерки.

За голяма част от нормите сме предложили да продължат два месеца след отпадане на извънредното положение, обясни Горанов.

„Обединихме се, че по смисъла на Конституцията няма смисъл да бъде удължавано извънредното положение и продължаваме с възстановяване на икономическия живот, при условията на ограничения, които налага пандемичната обстановка“, поясни още финансовият министър.

Освен допълнителните правомощия на министъра на здравеопазването, продължават и мерките в Закона на извънредното положение, който действа в момента.

Ние предлагаме те да действат и след отмяна на извънредното положение, така както те кореспондират с Конституцията, коментира Горанов.

И поясни, че се преприемат всички законодателни мерки, така че всички инициативи за възстановяване на обществено-икономически отношения да бъдат продължени. Горанов обясни, че ще има среща и с малкия коалиционен партньор, с който да се обсъдят мерките, но имало подкрепата на патриотите.

„Законопроектът има за цел всички мерки от началото на пандемията да продължат да действат и след прекъсване на извънредното положение, което породи много дебати дали държавата се намира в извънредно положение по смисъла на Конституцията. Извънредното положение няма да бъде продължавано по инициатива на правителството“, коментира пред медиите финансовият министър.

От думите му стана ясно, че самата формулировка „извънредно положение“ създава предпоставка за политически противоборства и коментари, че се използва от правителството за други цели под претекст кризата с коронавируса.

Владислав Горанов отново подчерта, че правомощията ще бъдат на здравния министър, като мерките ще се съгласуват с главния здравен инспектор. Той каза, че и сега министърът на здравеопазването има необходимите правомощия, но в Закона за здравето сега се прецизират. Така например мерките, свързани със заплахата за здравето живота на гражданите остават прерогатив.

Всички мерки за преодоляване последиците от извънредното положение остават, сред които и мярката за задържане на заетост, подчерта Горанов.

Финансовият министър отказа да коментира мерките за тестване на гражданите, които се връщат от чужбина. Каза само, че приема за правилни всички взети досега мерки.