Кристиан проговори, извини се на децата на Милен Цветков в съда

Кристиан проговори, извини се на децата на Милен Цветков в съда

Подсъдимият за убийството на журналиста Милен Цветков – Кристиан Николов, се извини на децата и сестра му пред съда. Това стана на разпоредителното заседание по делото в Софийския градски съд. „Тъй като досега не съм имал възможност да се срещна с близките на пострадалия, искам да използвам този момент и да изкажа моите най-искрени съболезнования за загубата. Знам, че това нещо не би могло да Ви утеши, но искам да знаете, че искрено съжалявам за случилото се“, заяви Николов.

В следващото си изречение той поиска от съда да измени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“. „Няма да се укривам или да извършвам престъпление“, каза още Николов. Съдът го остави в ареста с мотивите, че няма опасност да се укрие, но продължава на има опасност да извърши друго престъпление.

Съдът определи още, че няма допуснати процесуални нарушения на правата на подсъдимия Кристиан Николов, както и на пострадалите и даде ход на делото по същество. През февруари ще бъдат проведени 4 съдебни заседания, на които ще бъдат разпитани свидетели.

По време на разпоредителното заседание бе поискан отвод на майката на Николов – Десислава, като негов защитник и съдът уважи искането. Самата тя имаше повдигнато обвинение, но по-късно то бе прекратено. Нейният адвокат по производството се присъедини към защитата на Кристиан. Съдът остави без уважение настоятелното искане на адвокатите на подсъдимия за отвод на един от двамата прокурори по делото.

Съдът уважи искането на децата на Цветков – неговият син Боян, дъщеря му Калина, както и на сестра му Цветанка Дренска – Кафеджиева, да бъдат частни обвинители по делото.

В началото на октомври 2020 г. СГП приключи разследването за умишленото тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на Цветков. След назначени експертизи държавното обвинение прецизира квалификацията на престъпното деяние, по което извършителят Кристиан Николов е привлечен към наказателна отговорност.

Разследването е показало, че около 18 ч. на 19 април на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“, при управление на „Ауди“ Q7 Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, предизвикал е ПТП и умишлено е причинил смъртта на водача на спрялото на пътното платно „Субару Форестер“ Милен Цветков.

„Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, марихуана, кокаин), със скорост от около 99 км в час, значително надвишаваща разрешената от 50 км в час за конкретния пътен участък. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци“, посочват от прокуратурата.