Крият коя е фирмата, изхвърлила 12 тона отрови в полето на София

Крият коя е фирмата, изхвърлила 12 тона отрови в полето на София

Маркировъчна боя, карбид и смола са съдържали незаконно изхвърлените в района на София варели. Това заяви пред “24 часа” директорът на “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров.

Подобни материали се използват в строителството, обясниха експерти. Името на фирмата обаче още не е ясно.

Варелите били с различно съдържание, но все още не са ясни всички химикали, които са били в тях, тъй като някои са открити затворени и тепърва ще се изследва съдържанието им.

Взети са проби от въздуха, почвата и съдържанието на варелите. Извършени са и съвместни проверки на РИОСВ, министерството на околната среда, Столичната община, полицията и пожарната.

Варелите бяха намерени преди дни в столичните райони “Искър”, “Панчарево” и “Кремиковци”. Общият им брой е 250, вече почистените са тежали 12 тона. 14 все още не бяха премахнати в сряда следобед.

“Има още десет 200-литрови варела в село Бусманци и четири малки край село Кривина. Чакаме камион и свободна площадка, на която да ги депонираме. Веднага щом се освободи площадка, ще продължим работата”, каза Димитров. Той увери, че останалите 14 варела са обградени и добре херметизирани. Те ще бъдат почистени най-късно до петък, а обезвреждането им трябва да стане до дни.

Химикалите в изхвърлените варели са токсични и опасни за живота и здравето на хората. Някои са били отворени и се е разляла опасна смола.