Купонджиите в Пловдив изгоряха с десетки хиляди левове

Купонджиите в Пловдив изгоряха с десетки хиляди левове

„Я, елате пиленца при батко!“ Солени глоби ще платят участниците в двете коронапартита в Пловдив, на едно от които пя Милко Калайджиев.

Полицията и проверяващи излови над 50 купонджии в прочутия ресторант „Рибарника“, а после и десетки празнуващи в „Малката Марица“ до панаирния мост. Имаше опити за бягства, но МВР спипа нарушителите.

Всички участници в партита ще бъдат глобени, както и собствениците на заведенията, нарушили заповедта на здравния министър и решенията на Областния кризисен щаб. Това съобщи областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

„Изключително безотговорно поведение. Ще настояваме за сериозни санкции. Не може, когато цялата държава се опитва да овладее последиците от епидемията, когато два месеца има затворени бизнеси и очакваме разхлабването на мерките, подобни случаи да подлагат под риск постигнатото.

Наистина е жалко как много бързо се забравя ситуацията от ноември месец с препълнените болници и десетките тежки и фатални случаи на ден“, коментира Каназирева.

Тя съобщи, че за купона в „Рибарника“ са санкционирани 55 физически лица по Закона за здравето, като санкцията ще е в размер от 300 до 1000 лева. Съставени са 4 акта за тютюнопушене, а на 13 души от присъстващите е наложена санкция за неносене на лични документи. На юридическото лице са съставени два акта по Закона за здравето, единият на стойност между 3-5 хиляди лева, а вторият с максимален размер -2 хиляди лева.

При „Малката Марица“ положението и следното: съставени са актове за неспазване на противоепидемичните мерки на 13 души, не се съобщава за санкция на самото заведение, но вероятно ще има и такава.

Проверките продължават, като в тях освен полицаи участват и хора от Инспекцията по труда, Агенцията по храните и Пожарната.