Куриоз: Глобиха 50 пъти шофьор за сгрешена винетка

Куриоз: Глобиха 50 пъти шофьор за сгрешена винетка

Заради неволна грешка при попълването на данните за е-винетка, шофьор бе санкциониран 50 пъти за едно и също нарушение – „движение на МПС без винетка“. Сумата, която човекът с лош късмет трябва да плати, е 3500 лева. Случаят е от февруари тази година и бе огласен от омбудсмана проф. Диана Ковачева.

При нея са натрупани десетки жалби по отношение на държавната политика и на тази база тя вече изпрати предложения с конкретни текстове до Комисията по регионалната политика, благоустройството и местното самоуправление в парламента, където се разглежда Законът за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

„Бих искала да подчертая, че санкциите биха могли да надвишат дори и цената на лек автомобил. Още повече ако водачът откаже да плати компенсаторните такси, които го освобождават от административнонаказателна отговорност, предвидената глоба за движение без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лв. Логично възниква въпросът: съответства ли санкцията на извършеното нарушение? Очевидно отговорът е не“, категорична е Диана Ковачева.

Промените в Закона за пътищата все още се бистрят, но в проектозакона има няколко неща, които занапред ще са различни и в полза на шофьорите. В гореспоменатия пример оттук нататък шофьорът би трябвало да плати само една компенсаторна такса, като за това бъде уведомен по електронна поща. Той обаче няма да подлежи на административнонаказателна отговорност, т.е. да плаща глоба за всяко минаване край контролните рамки на БГ ТОЛ.

Държавата пък ще трябва да върне до 5 работни дни платена глоба, ако се установи, че колата има винетка, но тя е сгрешена. Тези промени в Закона за пътищата са предложени от група депутати от “Продължаваме промяната”. Сумата може да се върне по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика или ползвателя на колата, или на каса. Досега Националното тол управление не възстановяваше сумите за платена винетка със сбъркан номер.

Друга промяна в закона предвижда сгрешени винетки да могат да се коригират, ако при нанасянето на регистрационния номер на колата е допусната грешка. Ще може да се поправят до три символа или да се добавят липсващи цифри и букви. След коригиране на данните винетката ще има действие от момента на издаването й. Именно това е една от най-често допусканите грешки при покупка на винетка – изписване на буквата О вместо цифра 0 (нула). При номер например СВ1000АК грешката СВ1ОООАК е три символа и се дължи очевидно на неволно действие. Остава в сила и възможността за коригиране на категорията и на държавата на регистрацията на лекия автомобил, където често по невнимание се случваха гафове.