Куриоз! Закопчаха съдебен заседател от Шумен с… европейска заповед за арест

23-годишен мъж от Шумен е бил арестуван по силата на Европейска заповед за арест по обвинение, че е извършил престъпления в Италия, съобщи Апелативната прокуратура във Варна. След ареста се оказало, че задържаният е съдебен заседател в Окръжния съд в Шумен.

Арестуваният е 23-годишният Симеон Петров. Младежът е от групата на ромите калдараши и е един от известните ромски активисти в Шумен. При последния набор на съдебни заседатели се класира в списъка и беше прогласуван успешно в Общинския съвет в Шумен, а веднага след като положи клетва за кратко написа в графата месторабота във фейсбук „Окръжен съд Шумен“. Освен съдебен заседател Симеон е и здравен медиатор към община Шумен, а на последните местни избори беше на 39-то място в листата на ПП ГЕРБ за общински съветник.

Засега Петров е задържан за 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Според информация от АП – Варна той е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта. След задържането му на 2 юни в полицията в Шумен се оказало, че 23-годишният мъж е съдебен заседател, за което незабавно прокуратурата е уведомила ръководството на съда.

Престъплението, за което съдът в италианския град Лоди издирва българина, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и по българския Наказателен кодекс. Според жители на ромската махала в Шумен роми калдараши от махалата често пътували на гастроли в Италия. Представители на етническата група се славели като едни от най-ловките джебчии у нас и в чужбина. Не се знае дали арестът на Петров е свързан с престъпления от тази част на наказателния кодекс.

Окръжната прокуратура в Шумен ще внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Симеон Петров до предаването му на италианските съдебни власти, съобщи говорителят на АП Илка Катрева.

С ЕЗА съдът в Лоди издирва за същото престъпление и 40-годишната Атанаска В. Тя също е задържана от Окръжната прокуратура в Шумен до 72 часа и ще се иска постоянен арест и за нея до предаването й на властите в Италия.

40-годишната жена е осъждана три пъти в България за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.