Куршуми за Шаки надупчиха и полицай, хърватинът Иван Може изчезна

Килърите рядко стрелят по случайни хора покрай нарочените за убиване жертви. През една лятна нощ на 2004 г. обаче, куршумите застигат не само един от подземните босове – Асен Петров-Шаки, но и униформен полицай, оказал се на мястото на покушението, пише в. „Труд“. Целта на стрелците е Шаки – подозиран за участие в отвличания и поръчкови убийства, но покосяват и служителя на МВР. Повече от 19 г. не бяха открити нито стрелците, нито авторът на „мократа поръчка“.

Малко преди полунощ на 31 август 2004 г. в букмейкърския пункт-кафене на ул. „Буря“ в столичния квартал „Княжево“ има няколко човека. Сред тях е Асен Петров-Шаки и двама негови авери Димитър Бойков и Петър Георгиев. Заедно със собственика на заведението Евтим Здравков играят карти, пред тях има по питие. В пункта влиза и главен сержант Кирил Живков от Шесто районно, който е на нощно дежурство. Полицаят иска да провери фиша си, докато чака автопатрул да го вземе, за да продължи обхода на района.

Той отскоро е полицай, баща е на 3-годишно момченце. Часът е около 23,45 ч, когато в заведението нахлуват двама маскирани мъже и откриват огън. Тежко раняват Шаки и на място застрелват Кирил Живков. По-късно криминалистите така и няма да разберат дали смъртта на полицая е случайна, или килърите са решили да избягнат ответен огън от служителя на реда. Тежко раненият Петров е още жив и пристигналите медици го откарват по най-бързия начин във Военно-медицинска академия. Лекарите обаче са безсилни и Шаки умира, без да дойде в съзнание.

Аверите му собственикът на пункта са откарани в „Пирогов“, защото стрелбата също ги е засегнала, но раните им не са смъртоносни. На мястото на покушението се изсипват всички началници от СДВР и колегите на убития полицай от Шесто. Огледът не дава много информация за стрелците, но малко след касапницата е подаден сигнал, че в кв. „Горна баня“ гори „Ауди А6“. Това е автомобилът, с който убийците бягат и в него са открити два пистолета и автомат. МВР съобщава, че Шаки има 8 полицейски регистрации – за убийство, отвличане, побой, кражби. Тримата ранени също са криминално проявени.

„В групировките има мишени и килъри и постоянно си сменят местата. Някой усилено чисти групи, участващи в поръчкови убийства и отвличания. Ако тези хора бяха в ареста, това нямаше да се случи“, коментира тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов. И допълва, че има доказателства, че Шаки и бандата му са съпричастни към разстрела на Фатик на 19 август 2003 г. на кръстовището на бул. „България“ и „Гоце Делчев“ в София. Борисов съобщава, че дни преди да бъде убит, Шаки за пореден път е отказал да даде ДНК проба, въпреки съдебно решение. Борисов припомня, че след експертиза върху намерения след убийството на Фатик автомат е доказано, че това оръжие е било за известен период от време именно у Шаки.

Една от основните версии за разстрела на Петров е именно участието му в покушението срещу Фатик, смятат криминалисти. Десетина дни след екзекуцията на Фатик полицията задържа Шаки, Йосиф Йосифов-Йоско и още трима. При обиските в домовете им са открити автоматично оръжие, боеприпаси, бронежилетки и полицейски униформи. Липсват обаче доказателства за връзка с покушението срещу Фатик и те са пуснати. В крайна сметка делото за убийството на оръжейния търговец е прекратено, тъй като разследващите не откриват улики, които да доведат до поръчителя и извършителя на екзекуцията.

Разследването на убийството на Шаки и полицая Кирил Живков продължава и полицията стига до хърватина Иван Може, за когото се смята, че е член на банда за „мокри поръчки“, извършила десетки убийства в България. Той е задържан на 5 септември 2004 г., а по едната му маратонка на късче хартия е открита кръв на ранения шеф на букмейкърския пункт.

На хърватина е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и са му повдигнати обвинения за убийството на полицая Живков и Шаки и за опит за убийство на още трима души. Иван Може подава молба за промяна в мярката му за неотклонение в „парична гаранция“, но през януари 2005 година Софийски градски съд я отхвърля и той остава в ареста. На 5 януари 2006 г. Може оправдан по всички обвинения поради липса на доказателства. Това обаче решава съдбата му.

Шаки е един от най-близките авери на Йоско Костинбродския, който не прощава посегателства срещу хората си. Хърватинът знае това и решава лично да отиде на среща с Йоско в Сливница, за да му каже в очите, че не е участвал в стрелбата по Петров. Посетителите в заведението „Сливнишки герой“ виждат двамата да си говорят, след това да се бият. Няколко пъти Йоско питал едно и също: „Кой уби Шаки?“ и не получавал друг отговор освен: „Не знам“.

От дискотеката заедно си тръгват четирима души – Иван Може, Йоско и двама души от групата му – Мариан Атанасов и Пламен Симеонов. Повече никой не вижда хърватина. По-късно тримата българи са заподозрени за изчезването на му, но доказателства, че е бил убит, така и не са открити. Не бяха намерени и килърите, разстреляли Шаки и полицая Кирил Живков и убийството им остана неразкрито, както и десетки други „мокри поръчки“.

И Борчо от бандата му беше намерен застрелян

Месеци преди убийството на Шаки, куршуми застигат друг от бандата – Борис Арсов-Борчо. Той също е един от заподозрените за убийството на Фатик. ДНК анализът показал, че маска на моторист, намерена след убийството на Фатик, е била носена именно от Борчо. Докато тече разследването, на 30 ноември 2003 г. Борис Арсов е открит убит в автомобил „Фолксваген Голф“, паркиран пред Боянската черква. Застрелян е с 9-милиметров пистолет, вероятно „Макаров“. При първоначалния оглед криминалистите установяват няколко пробойни от куршуми по страничното стъкло, а съдебният лекар констатира две прострелни рани в главата на мъжа. В колана на панталона му е открит запасан боен пистолет. От МВР твърдят, че на Арсов не е издавано разрешително за оръжие. Шаки, Борчо и Йоско Костинбродския бяха от обвинените и за отвличането на бизнесмена Стефко Колев, шеф на фирма „Руен“ АД през септември 2001 г. и получаването на откуп от 3 млн. лв., но бяха оправдани.