КРИМИНАЛНО

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЖИВОТА

Къде расте „Дървото на смъртта” – най-отровното на Земята

През 1999 година рентгенологът Никол Стрикланд заминала на почивка на карибския остров Тобаго – истински тропически рай с живописни и пусти плажове. В първия ден тя се разхождала с приятелка и намерила няколко зелени и сладко ухаещи плода, приличащи на ябълка.

loading...

Двете жени неразумно решили да опитат плодовете и след няколко секунди усетили парене и мъчителна болка в гърлото.

Плодът, на който двете жени попаднали, е от дървото манцинела (Hippomane mancinella), което расте в тропическите райни на Южна Северна Америка, Централна Америка и Карибите и северната част на Южна Америка.

Испанското име на растението е arbol de la muerte, което означава „дърво на смъртта“. Манцинела е вписано в Книгата на рекордите „Гинес“ като най-опасното дърво в света, съобщава „Нешънъл джеографик“

Според Института по храни и земеделие във Флорида, взаимодействието с която и да е част от това растение може да бъде фатално.

Манцинелата принадлежи към голямото и разнообразно семейство млечкови. При тях отличителна черта е отделянето на гъст бял сок, който прилича на мляко.

При Hippomane mancinella той се намира в кората, листата и плодовете. Сокът съдържа много токсини. Смята се, че най-тежките реакции идват от форбол – токсично органично съединение.

Тъй като форболът е силно разтворим във вода, човек дори не бива да се крие под дървото по време на дъжд. Когато влезе в контакт с кожата, сокът от марцинела причинява мехури.

На някои от местата, където растат тези дървета, има червена или бяла маркировка и информационни табели за предупреждение на хората. Има съобщения за тежки възпаления на очите и дори слепота, причинена от дима на запалени дървета манцинела.

За късмет на Стрикланд, тя и приятелката ѝ оцелели, защото опитали много малки парчета плод. По-късно тя дори написала статия с подробно описание на симптомите за Британския медицински журнал.

Някои биха си помислили, че тези дървета могат просто да бъдат изсечени, но това не трябва да се прави, тъй като манцинелата играе важна роля в местните екосистеми. Плътната им корона осигурява много добра защита срещу вятъра и крайбрежната ерозия.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЖИВОТЪТ

Дaннитe зa рaзпрocтрaнeниeтo нa инфeкциятa никaк, aмa никaк нe кoрecпoндирaт c мeркитe, прилoжeни oт Прaвитeлcтвoтo. Към днeшнa дaтa, ниe имaмe пoтвърдeни към 400 cлучaя нa...

БНР се извини, че публикува на сайта си невярна информация за над 5000 починали от коронавирус медицински сестри в Италия. "Искрено и най-дълбоко съжаляваме, че...

Нагъл частен съдебен изпълнител от Велико Търново занули банковата сметка на баща с 12-годишно дете по време на епидемията за вече платен данък за имот...

Oт УМБAЛCМ „Н. И. Пирoгoв“ пуcнaхa eкcклузивeн caйт, в кoйтo вceки мoжe дa ce тecтвa кaтo прoвeри cимптoмитe cи и дa рaзбeрe дaли e пoтeнциaлнo...

Шефът на починалата през уикенда след усложнения на коронавирус 64-годишна жена разкри подробности за заболяването й. Жената почина в Пета градска болница в София един...

ХОБИ