Кървавият 2 юли: Дива ревност превърна тираджия в свиреп убиец

Кървавият 2 юли: Дива ревност превърна тираджия в свиреп убиец

На 2 юли 2018-а минувачи се натъкват на зловеща гледка до Военна болница в Пловдив – окървавен мъж със счупен череп и в безсъзнание. Веднага подават сигнал на тел. 112. На място пристигат линейка и полиция. Лекарите обаче се оказали безсилни и мъжът издъхнал. Криминалисти заграждат периметъра, защото по всичко личи, че става въпрос за убийство.

45-годишният Илия Стоичков живеел със съпругата си Иванка и родителите си в къща в пловдивското село Първенец. Неговите доходи били основни за семейството, защото работил като тираджия. Той и Иванка минали под венчило през 2011 година. Малко след това им се родил и син, пише „Марица“.

Илия често отсъствал от дома, тъй като професията му била такава. Редовно изпълнявал задгранични курсове по простата причина, че били много по-добре платени и така имало повече пари за семейството. В кариерата си Илия е записал и няколко години в Западна Европа, където се хванал да прокопава тунели за известна международна компания.

Съседите в Първенец и колегите му го описват като изключително добронамерен и кротък човек. На никого не е казал лоша дума и винаги бил готов да съдейства, независимо за какво става въпрос. Често подпомагал някои от бедните си съседи, както финансово, така и с каквото отглежда в градината.

32-годишната жена на Илия била изключителен конформист – мълчалива, не разговаряла често с хората. Съседите я описват като затворена, но с много добро сърце. „От нея лошо не сме видели. Гледа си семейството, грижи се за тях, каквото прави всяка една уважаваща себе си домакиня“, посочват комшии на Илия и Иванка.

Седем години бракът им бил за пример. Двамата се обичали, грижили се за детето си, заедно решавали възникналите проблеми. Всичко обаче претърпяло пълен обрат в началото на юли 2018 година.

В края на май и началото на юни същата година Иванка провела разговор с мъжа си за това, че иска да запише магистратура в Аграрния университет в Пловдив. Той я подкрепил, за да може да върви напред.

Иванка потърсила за помощ 71-годишния доц. Стефан Нейков от Института за генетични ресурси в Садово, който й бил преподавател по време на бакалавърската степен. Синът на доцента тогава бил състудент на Иванка и я запознал с баща си.

Тъй като искала да изкара магистратурата, тя решила да помоли за съдействие именно доц. Нейков, който винаги откликвал. Не е ясно какво се е случило помежду им по време на срещи, но Иванка сюрпризирала мъжа си с оплакване, че доцентът обещал срещу секс и пари да й помогне да вземе магистърска степен.

Доколко това е било вярно, никога няма да стане ясно, но думите на Иванка били напълно достатъчни да запалят смъртоносен фитил у Илия. Само при мисълта, че това може да се случи, тираджията горял от ярост. Съвсем естествено в него се появила идеята за отмъщение от ревност. Иванка напълно застанала зад мъжа си. Така двамата решили да му устроят капан и да го накажат за странните му мераци, за които студентката говори.

Иванка се обадила на преподавателя и му казала, че трябва да се видят, за да говорят. Доцентът се съгласил. Мястото на вечерната среща било близо до Спортната зала край село Оризари. Доцентът се чудил за какво може да го търси студентката, но по телефона усетил, че е притеснена и че се нуждаела от помощ. Нейков стигнал до уговореното място към 22 часа на 2 юли. Там още нямало никого.

Само няколко минути по-късно последвала изненадваща атака. От нищото изведнъж изскочил Илия. Той държал бухалка в ръцете си и започнал да налага безмилостно преподавателя. Иванка наблюдавала сцените на насилие отстрани.

Тираджията излял цялата си злоба върху доцента. Удрял с бухалката, докато не останал без дъх. Малко след това го изнасилил с бухалката и не спрял с побоя. Още няколко минути размазвал от бой доцента, който вече бил в безсъзнание. Илия видял, че всичко е плувнало в кръв и че пенсионираният преподавател не помръдва.

Той и съпругата му започнали да заличават следите от убийството една по една. Иванка взела бухалката, а Илия свалил златния синджир от врата на доцента. След това съпрузите натоварили тялото на Нейков в колата и отпрашили към Пловдив. Стигнали до Военна болница в града под тепетата, където била паркирана колата на жертвата, и го оставили почти мъртъв там. След това си тръгнали обратно.

Спрели за секунда, за да може Иванка да изхвърли бухалката във водите на река Марица. Двамата се прибрали няколко часа след полунощ сякаш нищо не се е случило. На следващия ден Иванка дала златния синджир на доцента в заложна къща в Стамболийски и взела неколкостотин лева.

Рано сутринта на 3 юли минувачи изпаднали в ужас, когато се натъкнали на безжизненото тяло на доц. Нейков. Веднага подали сигнал на тел. 112. На място пристигнали полиция и линейка. Медиците заварили преподавателя все още с пулс, но усилията им да го спасят не се увенчали с успех.

Черепът му направо бил пробит от зверските удари с бухалката, имал и много други наранявания в резултат на побоя през нощта. На мястото започнали работа криминалисти. Те оградили с ленти периметъра. Още при вида на жертвата, на тях им станало ясно, че става въпрос за жестоко убийство.

Междувременно семейството на доцента го очаквало да се прибере. След като минало полунощ, те се притеснили, както се случва. Решили да започнат да го търсят в квартала, в близост с жилището му. От него обаче нямало и следа. Всичко се изяснило, когато внукът на доцента вижда колата му, а до нея десетки униформени и полицейска лента. Той разбрал, че дядо му е мъртъв, и съобщил на родителите си.

Малко по-късно до тях стигнала версията, че Нейков е намерил смъртта си, след като искал ласки от студентка. Това ги шокирало и те категорично я отхвърлили. Всичко, които познавали пенсионера, знаели, че не е способен на подобно нещо. Близките и приятелите му го определят като човек, отдаден на семейството и на науката. Доцентът е известен и с дългогодишния си труд в Института в Садово. Там той изобретил два нови сорта зеленчуци, бил изключително влюбен в работата си.

След няколко часа работа, разпити на близки и стартирало разследване криминалистите стигат до Илия и Иванка. Тираджията е арестуван и отведен в полицията. Първоначално задържана е и съпругата му, след това е освободена без обвинение, въпреки че е била на мястото и е наблюдавала зверството. Илия обаче получава две обвинения – за убийството на доцента и за грабеж за златния синджир.

18 години затвор вместо доживотна

След престъплението Илия е изправен пред съда. На първа инстанция магистратите му дават 20 години затвор. Близките на убития доцент и прокуратурата настояват за доживотна присъда. Следва обжалване на наказанието и от трите страни. В крайна сметка Апелативният съд намалява присъдата с две години.

Така Илия трябва да лежи общо 18 години при първоначален строг режим. Присъдата е обжалвана пред ВКС. Но през юли тази година излиза и окончателното решение. Върховните магистрати потвърждават наказанието и присъдата на тираджията остава точно 18 години за убийството на 71-годишния доцент Стефан Нейков.