Кървищата от екрана: Филмите ме карат да убивам!

Кървищата от екрана: Филмите ме карат да убивам!

Вероятно мнозина почитатели на филмите на ужасите са изпитвали желание да пресъздадат жестоките престъпления, които виждат на екрана. Но също така е факт, че милиони други са в състояние да гледат същите тези кадри, без това да предизвиква у тях желание да убиват.

Звучи логично жестоките образи от филмовите ленти да са способни да подтикнат определени личности към агресия. По податливите на внушение хора извличат от кадрите на екрана, своя модел на действие и дори понякога интерпретират филма като разрешително за убийство. Дали филмите ги карат да убиват? Дали им дават идеи, методи и дори жертви? Подобни неща са се случвали и вероятно ще продължават да се случват.

Писък

Филмът “Писък”, режисиран от Уес Крейвън, показва на екрана злодей, носещ продълговата призрачна бяла маска и черно наметало. Излъчената през 1996 г. лента, представлява сатира на колекция от слашър филми от миналото. Главната героиня, преследвана от маниакален убиец, трябва да разкрие тайните на родния си град, за да спаси себе си. Но дори сатирата може да накара един нестабилен ум да изгуби представа за реалността.

В продължение на три-четири години след излъчването на “Писък” филмът вдъхновява няколко тийнейджъри да извършат убийство: момче и неговият братовчед от Лос Анджелис, които са обсебени от филма, убиват майката на първия, пробождайки я с нож 45 пъти; мъж, носещ призрачната маска, застрелва жена във Флорида; момче във Франция убива родителите си, облечено като “Призрачното лице”; две момчета от Англия многократно наръгват с нож трето дете, което успява да оцелее, заявявайки, че филмът ги е накарал да го направят.

Точно преди да нападнат жертвата си Ашли Мъри двете гореспоменати английски момчета – Даниел Гийл (14 г.) и Робърт Фулър (15 г.) – са гледали “Писък” в дома на един наркодилър, който им показва разни окултни предмети и оръжия и им казва, че боговете искат Мъри да умре. Адвокатите им заявяват, че това е замъглило в ума им границата между фантазия и реалност, добро и зло. В училищните тетрадки на момчетата има рисунки на ножове и на “Призрачното лице”.

Според някои изследвания филмите с насилие се отразяват по-силно на хора, които имат наследствена склонност към агресия и са преживели травматично детство. Мъжкият пол, агресивните ролеви модели и аномалиите в предната кора на мозъка са рискови фактори. Високорисковите индивиди имат ниска степен на търпимост и непоносимост към наложени социални правила. Високото ниво на тестостерон у мъжете е свързано с агресията. Високо ниво на тестостерон се наблюдава и при агресивните жени. Определени черепни травми също биха могли да предразположат някои хора към насилие.

Някои проучвания показват, че по времето, когато едно дете навърши 18 години, то вече е видяло около 100 000 образи на жестокост по телевизията, във филмите и компютърните игри. Логично е да предположим, че излагането на подобно влияние води до някакви неприятни ефекти.

Психозата “Матрицата”

Един от най-често споменаваните филми в съдебни процеси за убийство в последните години е излъчения през 1999 г. “Матрицата”, с участието на Киану Рийвс в ролята на Нео. Нео разбира, че е живял в компютърно генерирана виртуална реалност и избира да излезе от нея. Той разчита на фантастични бойни умения и доста насилие, за да спаси света. Действията му са подчинени на висша цел, която придава на неговата ярост благороден привкус. Но това е филм.

А дали е така? Очевидно доста убийци са склонни да вярват, че живеят в Матрицата и това оправдава извършените от тях убийства.

Мнозина вярват, че Дилън Клеболд и Ерик Харис, които през 1999 г. извършват масовото убийство в гимназията “Колумбайн”, са били вдъхновени от филма, но те не оцеляват, за да го потвърдят. Тази версия е подкрепена от факта, че по време на клането двамата са облечени в дълги, черни шлифери също като Нео.

Лий Боуд Малво, един от “Вашингтонските снайперисти”, които през 2002 г. извършват 10 убийства в САЩ, е огромен почитател на филма. В затвора той пише бележки и дори създава петиция, в които апелира хората да се освободят от Матрицата. Казва на агентите на ФБР да гледат филма, ако искат да разберат как работи умът му.

Двадесет и седем годишният шведски студент Вадим Миседжес убива и разчленява хазяйката си в Сан Франциско и в своя защита казва, че е бил “засмукан” в Матрицата. Признава, че е одрал жертвата си и е хвърлил тялото й на боклука, защото е излъчвала “лоши сигнали”. Миседжес пледира за невменяем и тъй като вече е диагностициран като умствено болен, случаят не стига до съда.

Тонда Лин Ансли напада своята хазяйка в Охайо със същото оправдание, като впоследствие е убедена, че това всъщност не се е случило, а е било сън. Тя е набелязала и три други жертви, за които смята, че контролират ума й. Ансли също пледира за невменяемост и не е съдена.

Деветнадесетгодишният Джо Кук от Вирджиния заявява, че не е осъзнавал какво прави, когато се е облякъл като Нео, грабнал е пушката си и е застрелял осиновителите си. Първоначално адвокатът му възнамерява да пледира за невменяемост, но младежът решава да поеме отговорност за убийствата и се признава за виновен.

Оказва се, че неговите биологични родители са диагностицирани параноидни шизофреници. Психиатричната му оценка показва, че е бил повлиян от идеята, че живее в нереален свят и е бил генетично предразположен да превърне това чувство в реалност. Голяма роля е изиграл и фактът, че момчето е прекарвало дълги часове, играейки на компютърни игри с насилие, както и това, че е бил тормозен от връстниците си. Всичко това се е насъбирало в него и накрая той просто е избухнал. Джо Кук е осъден на 40 години затвор.

“Баскетболни дневници”

Филмът “Баскетболни дневници” от 1995 г. е адаптация по книгата на Джим Карол, който разказва за пропадането си в света на наркотиците. Като член на успешен училищен баскетболен отбор той трябва да се справи с апетита си към хероина и хомосексуалните домогвания на своя треньор. Неодобрението на майка му го кара да избере живота на нюйоркските улици, където се превръща в крадец и мъжка проститутка.

Филмът предизвиква скандал с картинното изобразяване на наркоманията и проституцията, а една от сцените в него вдъхновява няколко училищни стрелби. Това е моментът, в който Джим (в ролята Леонардо ди Каприо) сънува как влиза в училището си, облечен в дълъг черен шлифер, и застрелва с пушка няколко свои съученици и учители.

На 2 февруари 1996 г., скоро след излъчването на филма, 14-годишният Бари Лукейтис влиза в часа по алгебра в гимназията в Моузес Лейк, щата Вашингтон, облечен в дълго палто. Под дрехата крие два пистолета, девет пълнителя с муниции и мощна пушка.

Бари изважда пушката и започва да стреля, убивайки 14-годишния Мануел Вела. Друг негов съученик е уцелен в гърдите, а учителят, пишещ на черната дъска, в гърба. 13-годишно момиче, седящо на първите чинове, получава куршум в ръката.

“Това май е по-готино от алгебрата, а?” – казва Бари с усмивка.

След това взима заложници, като позволява ранените да бъдат изведени, но в крайна сметка е притиснат в ъгъла от един учител, който слага край на безразсъдната му обсада. Жертвите от стрелбата са трима, а Лукейтис извинява поведението си с “лошо настроение” и с това, че е бил тормозен от съучениците си.

В спалнята му полицията открива романа “Гняв” на Стивън Кинг, в който момче застрелва учителя си по алгебра, и филма “Баскетболни дневници”. Самият Лукейтис казва, че е бил вдъхновен от клипа на Пърл Джем към песента им “Джереми”, в който има подобна сцена на насилие в класна стая.

Друг училищен стрелец на име Майкъл Карнийл също намира вдъхновение в “Баскетболните дневници”. След като в продължение на година размишлява върху това, че трябва “да направи нещо голямо”, той убива трима свои съученици в Падука, щата Кентъки, и ранява още петима.

Бари Лукейтис е бил вдъхновен и от друг филм: “Родени убийци”. През следващите години този филм се споменава като причина за още няколко училищни престрелки, извършени от деца.

“Родени убийци”

Мики и Малъри Нокс (в ролите Уди Харълсън и Джулиет Луис) са двамата брутални убийци от филма на Оливър Стоун “Родени убийци”, който излиза по кината през 1994 г. Замислен като коментар срещу нивото на насилие, толерирано от американското общество и начина, по който престъпниците се превръщат в герои, филмът използва за вдъхновение истински злодеи, като спонтанния убиец Чарлз Старкуедър и неговата приятелка Карил Ан Фугейт, и Бони и Клайд, за да създаде два персонажа, чийто смъртоносен поход (над 50 жертви) ги изстрелва към международната слава.

Филмът е изпълнен с кръв и образи на жестокост, тъй като убийствата и мъченията действат като афродизиак за двамата психопатични влюбени. Те казват, че насилието ги кара да се чувстват живи. Убиването им носи чувство за власт, контрол и мъжество. Освен това убийците, които изглеждат като герои в контраст с родителите-насилници и покварената съдебна система, никога не получават заслуженото за действия си.

Кимвер Джил, който през септември 2006 г. убива 19 души и ранява един в колежа “Доусън” в Монреал, преди да отнеме собствения си живот, казва, че този филм е един от любимите му. “Родени убийци” е гледан и от Сара Едмъндсън и Бенджамин Дарас, които през 1995 г. тръгват на смъртоносен поход.

Сара и Бенджамин прекарват вечерта на 5 март, тъпчейки се с ЛСД и превъртайки филма отново и отново. На следващата сутрин се качват в колата си, въоръжени с .38-калибров пистолет, и пресичат границата на Оклахома с Мисисипи, където убиват човек във фабрика за памук. След това нахълтват в магазин в Луизиана, където прострелват Патси Байърс в главата, оставяйки я парализирана. Нейният съпруг завежда дело срещу двамата убийци, както и срещу Оливър Стоун и останалите създатели и дистрибутори на филма.

Съдът решава, че искът му срещу срещу Стоун и продуцентските е неоснователен, но съпругът обжалва и делото е върнато за разглеждане. Върховният съд отказва да преразгледа решението и през март 2001 г. процесът срещу Стоун и “Тайм Уорнър” е прекратен, тъй като не са намерени доказателства, че създателите на филма са възнамерявали да провокират насилие.

Други престъпления, за които се смята, че са били вдъхновени от филма “Родени убийци”, са:

  • 14-годишно момче от щата Тексас обезглавява 13-годишно момиче.
  • Банда, която е гледала филма 19 пъти, убива шофьор на камион в щата Джорджия.
  • Клането, извършено от Майкъл Карнийл над съучениците му в Падука, щата Кентъки.
  • Ерик Харис и Дилън Клеболд използват инициалите от заглавието на филма като кодова дума за насилие.

“Кралят на рибарите”

Джордж Хенърд е гледал документален филм за разгневения на света убиец Джеймс Хъбърти, който на 18 юли 1984 г. убива 21 души в ресторант на “Макдоналдс” в Сан Исидро, щата Калифорния. Гледал е и филма на Тери Гилиъм от 1991 г. “Кралят на рибарите”, с участието на Джеф Бриджис и Робин Уилямс, в който радиослушател взима твърде навътре забележка на водещия, отива в ресторант и открива огън, убивайки маса народ.

Повлиян от тези два филма, Джордж Хенърд също решава да направи подобно драматично публично изявление. Още преди това е смятан за луд от мнозина. Често е казвал на напълно непознати хора неща от сорта на: “Искам да кажеш на всички, че ако не спрат да се ровят в къщата ми, нещо ужасно ще се случи”.

Джордж навършва 35 години на 15 октомври 1991 г. На следващия ден вкарва с пълна газ своя форд пикап през витрината на кафене в Килийн, Тексас. Блъска възрастен човек, а клиентите, втурнали се да помагат на пострадалия, в началото мислят, че това е просто инцидент. Но тогава Хенърд изскача от колата, въоръжен с полуавтоматичен “Глок 17” и “Ругер P89”, и започва да стреля.

Неясно защо позволява на жена с дете да напусне кафенето, макар че тя трябва да остави там мъртвата си майка. Един от оцелелите си спомня, че Хенърд се е хилел през цялото време.

Пристига полицията и нарежда на Хенърд да хвърли оръжието си, но той го насочва срещу тях. Полицаите успяват да го улучат с два куршума, което го принуждава да се скрие. Очевидно осъзнавайки, че това е краят, той насочва единия пистолет към главата си и дръпва спусъка. Когато влизат вътре, полицаите заварват 22-ма убити и 23-ма ранени. У мъртвия Хенърд е намерен билет за прожекцията на “Краля на рибарите”.

Макар Хенърд да е самотник, той няма очевидна причина да бъде толкова гневен. Живее в приятен дом и е сравнително привлекателен мъж. Баща му е хирург. Подал е молба да бъде приет отново в Търговския флот, но шест месеца преди инцидента тя е отхвърлена. Един от познатите му разказва, че той е таял свирепа омраза към доминиращата си майка, която е описвал като змия. Хенърд е хранел и необосновани заблуди, че е тормозен от жените.

“Шофьор на такси”

Доста престъпления са били вдъхновявани от сюжети и сцени от филми, но малко от тях са предизвиквали подобен медиен интерес, като случая свързан с филма “Шофьор на такси” от 1976 г.

Джон Хинкли младши е обсебен от филма и в частност от младата актриса, участвала в него, а именно Джоди Фостър. Той прочита книгата и гледа филма отново и отново, търсейки в него указания за следващите си действия. Робърт де Ниро играе ролята на неуравновесения таксиметров шофьор Травис Бикъл, който решава да убие един от кандидатите за президент на САЩ, за да привлече вниманието на жената, която харесва. Той не успява да осъществи начинанието си и вместо това се забърква с младата проститутка Айрис (Джоди Фостър). Травис я спасява, убивайки трима души, и по този начин се превръща в неин герой.

Хинкли очевидно е много впечатлен от всичко това и в желанието си да привлече вниманието на Джоди Фостър решава да премахне тогавашния президент Джими Картър. Започва да го следи, но му се налага да постъпи на лечение, за се справи с депресията си, през което време Картър е сменен от президента Роналд Рейгън. На 30 март 1981 г. пред хотел “Хилтън” във Вашингтон, окръг Колумбия, Хинкли изпразва револвера си и успява да рани Рейгън и още трима души, след което е арестуван.

В последвалия съдебен процес Хинкли пледира за невменяем. До такава степен се идентифицира с Травис Бикли, че се облича като него и го имитира до съвършенство. Живеел е изолиран в своя свят от фантазии, докато накрая не е повярвал напълно, че е шофьорът на такси.

Филмът е прожектиран на съдебните заседатели, за да им помогне да разберат как Хинкли се е превърнал в този “персонаж”. Подсъдимият протяга врат, за да види по-добре своя герой на екрана. Изглежда задълбочено целия филм, но очевидно му е трудно да понесе сцената, в която Айрис прегръща своя сводник – един от хората, които таксиджията Бикъл убива по-късно.

Процесът продължава седем седмици. През 1982 г. Хинкли е обявен за невинен поради невменяемост и изпратен в психиатрична болница. Манията му по Джоди Фостър продължава и през следващите две десетилетия. Тъй като присъдата му разстройва американската общественост, федералното правителство преразглежда законите свързани с невменяемостта. Четири щата напълно я премахват като основание за оневиняване.

Все пак Съединените Щати не са единственото място, където убийците черпят вдъхновение от филмите.

“Кралицата на прокълнатите”

Двадесет и две годишният шотландец Алан Мензис е обсебен от вампирския филм “Кралицата на прокълнатите”, направен по едноименната книга на Ан Райс, и смята главната героиня в него, вампирката Акаша, за своя “кралица”. Той е гледал филма над 100 пъти. В един момент младежът започва да вярва, че Акаша му се явява и му заповядва да върши разни неща.

Акаша, изиграна от починалата певица и актриса Алая, е изобразена във филма като родоначалник на всички вампири. Тя е свиреп хищник, не изпитващ никакви угризения. Красива, чувствена и секси Акаша пленява фантазията на не един тийнейджър.

Най-добрият приятел на Мензис Томас Макендрик му показва филма за първи път и той започва постоянно да му го иска назаем. Скоро Акаша се превръща в действителност, както и другите вампири от филма, а Мензис започва да нарича сам себе си “Леон”. Вярва, че Акаша го посещава редовно и му е обещала да го дари с безсмъртие, ако в замяна на това убива хора. Не след дълго приятелят му Макендрик изчезва безследно на 11 декември 2002 г.

Когато се прибира у дома в този ден, бащата на Мензис забелязва кървави петна из цялата къща. Това го разтревожва, но Алан му казва, че се е порязал на консерва и кръвта е от раната му.

На 4 януари дрехите на Макендрик са намерени в мочурищата и два дни по-късно полицията претърсва дома на Мензис. След срещата с полицията Алан взима свръх доза наркотици и се озовава в болницата. На 18 януари 2003 г. останките на Макендрик са открити в плитък гроб. Той е намушкан 42 пъти с голям нож в лицето, главата и тялото, и е ударен шест пъти по главата с инструмент, подобен на чук.

Мензис казва, че е решил да продаде душата си, за да се прероди за друг живот, под друга форма. По време на процеса хвърля вината върху другото си аз, появило се под влиянието на филма, и казва, че му се иска никога да не го е гледал. Разказва пред съда, че на 11 декември Макендрик е допуснал фаталната грешка да обиди Акаша. Тогава Мензис е “превъртял” и го е намушкал и пребил до смърт. След това е пил от кръвта му и го е принесъл в жетва на Акаша.

Съдебното жури заседава в продължение на час и взима решението, че Мензис е виновен в убийството. Съдията му дава минималната присъда от 18 години.

“Десет божи заповеди”

През 1959 г. в Западна Германия броди “Звяра от Черната гора”. В тъмна алея в град Карлсруе е открит трупът на жена. Тя е изнасилена, а гърлото й е прерязано с бръснач. Същата нощ друга жена съобщава, че е била нападната от мъж, който е избягал подплашен от преминаваща кола. Полицията не успява да намери достатъчно следи, които да я доведат до ареста на заподозрян.

В следващите няколко месеци се появяват телата на още жени и постъпват още сигнали за сексуални нападения. Студентката Дагмар Клинек е хвърлена от влака, след като е изнасилена в празния вагон. Тя е намушкана с нож до смърт.

През лятото на 1960 г. в град Хорнберг млад мъж отива да вземе новия си костюм от шивача, но забравя там куфарчето си. Шивачът отваря куфарчето и открива вътре рязана пушка. Обажда се на полицията и ченгетата причакват връщането на разсеяния клиент. Това се оказва 23-годишният Хайнрих Померенке.

При разпита той си признава, че е извършвал обири в съседен град. Само за да го изпробват, полицаите му казват, че са открили по костюма му петна от кръв, съвпадащи с тази, намерена при няколкото жертви в района на Черната гора. Померенке лапва кукичката и си признава, че е изнасилил и убил няколко жени (според някои източници десет). Той е обсебен от секса още от съвсем малък, но в действителност един филм го е подтикнал да действа.

Обяснява, че е гледал прожекцията на “Десетте Божи заповеди” и виждайки как безнравствените жени танцуват около Златния телец е решил, че “трябва да убива”. Това се превръща в негова мисия. Той е обвинен в четири убийства и 21 изнасилвания. Въпреки предполагаемата си невменяемост Хайнрих Померенке получава шест доживотни присъди.

Други филми

“Американска история Х” (1998) — Едуард Нортън играе ролята на американски неонацист, който в гнева си убива жестоко чернокож мъж. Тази сцена провокира трима тийнейджъри неонацисти от Германия да пребият до смърт свой заекващ съученик евреин.

“Американски психар” – скандалният филм с участието на Крисчън Бейл разказва за един пределно нарцистичен психопат, който убива, за да се пребори със стреса от конкуренцията и разочарованията в службата си. 14-годишният Майкъл Хернандез прекарва вечерта преди да убие съученика си Джейми Гоу в четене на ревюта за филма и в разглеждане на кървави снимки на убийци на бебета от Австралия. Той е обсебен от смъртта. На следващия ден Хернандез намушква Гоу с нож в училищната тоалетна 40 пъти.

“Американски психар” е и един от любимите филми на канадския Убиец на котки Лука Магнота.

“Кошмар на Елм Стрийт” – Двадесет и пет годишният Доналд Гонзалес е осъден за смъртта на четирима души, които убива в период от три дни в Англия през 2004 г. Опитва се да убие още двама, но не успява. Гонзалес сравнява убийствата си с тези във филма “Хелоуин” и казва, че е бил вдъхновен от Фреди Крюгер – мистичният убиец с пръсти като ножове от поредицата “Кошмар на Елм Стрийт”.

“Спомени за убийство” – филмът, режисиран от Бонг Юн-хо, е излъчен в Южна Корея през 2003 г. и разказва за серия от неразкрити убийства, случили се през 80-те години на миналия век. Убиецът е организиран и внимателен, оставяйки малко следи след себе си. Изглежда предпочита жертви, облечени в червени дрехи.

Година по-късно филмът провокира друга серия от убийства в Сеул, чийто извършител се оказва Ю Йонг-Чул. В стаята му са открити още три филма – “Обществен враг”, “Много лоши неща” и “Нормален живот”. Ю е обвинен в 20 убийства, най-вече на жени и стари хора. Заявява, че се е надявал да убие 100 души. Ю Йонг-Чул получава смъртна присъда.

“Детска игра” – четирима души твърдят, че този филм ги е вдъхновил да убият 16-годишната Сюзан Капър през 1992 г. Те я инжектират с наркотици, изтезават я с клещи и накрая подпалват къщата й. През цялото време крещят реплики от филма. “Детска игра 3” повлиява силно на Джон Венабълс, който, заедно със своя приятел Робърт Томпсън, отвлича и убива 3-годишния Джеймс Бълджър.

Аниме – през 2003 г. 22-годишният японец Хироюки Цучида пребива майка си до смърт с бейзболна бухалка. Той е спрян преди да стори същото и с другите членове на семейството си. Впоследствие Цучида заявява, че аниме поредицата “Neon Genesis Evangelion” му е дала идеята, че хората трябва да бъдат елиминирани и той е решил да започне от семейството си.

Друг убиец, повлиян от японската порнография и аниме, е Цутому Миязаки. Той e ненаситен сексуален хищник и педофил от Япония, който отвлича, изнасилва и убива момиченца на възраст от четири до седем години. Понякога изяжда част от телата им, а друг път спи с техните трупове. Обича да тормози родителите на жертвите си, като им изпраща жестоки писма, описващи онова, което е сторил с децата им. Цутому Миязаки получава смъртна присъда и на 17 юли 2008 г. е екзекутиран чрез обесване.

Руска рулетка

Най-често споменаваният филм, вдъхновяващ самоубийците, е без съмнение излъчената през 1978 г. класика “Ловецът на елени”, с участието на Робърт де Ниро, Мерил Стрийп, Кристофър Уокън и Джон Войт. Историята разказва за трима приятели от щата Пенсилвания, които заминават на война във Виетнам, където попадат в плен на виетконгците. Те са принудени да участват в игра на руска рулетка отново и отново, докато един от тях почти загубва разсъдъка си и продължава да играе играта дори и след войната.

Документиран е голям брой самоубийства, вдъхновени от този филм, в които хората копират прочутите сцени с руската рулетка. Изследване показва, че след излъчването на филма по кината или по телевизията, самоубийствата от този тип рязко се покачват.

Децата, имитиращи сцената с руската рулетка, най-вероятно го правят просто от любопитство, но по-големите тийнейджъри прибягват до нея заради депресия или от криво разбрано желание да докажат мъжеството си. Много от пострадалите се застрелват пред публика, обикновено приятели и роднини. Често споменават филма като източник на вдъхновение.

През 1980 г. например 23-годишният Мики Кълпепър казва на своя приятел: “Гледай! Сега ще играя на “Ловеца на елени””, преди да се застреля в главата с пистолет .38 калибър.

На 8 октомври 1980 г. мъж е отвлечен близо до Световния търговски център и неговият похитител го заставя да пресъздаде сцената с мъченията на виетконгците.

Свързани с филма самоубийства се случват и в други страни. Такива са документирани във Филипините, Финландия и Ливан. Дори един агент от Тайните служби се прострелва, докато гледа филма по HBO. Той оцелява.

Най-често тези инциденти се случват сред група от пияни мъже, опитващи се да докажат мъжеството си. Но понякога става дума за чисто убийство: пазач от затвора в Роуд Айлънд застрелва затворник, докато двамата разговарят за сцената от филма. Преди това същият пазач се е опитал да убеди колегите си да играят на руска рулетка.

kriminalnidosieta.com