Кюстендилският лекар най-вероятно пренесъл заразата от Босилеград

Кюстендилският лекар най-вероятно пренесъл заразата от Босилеград

Отрицателни за COVID-19 са всичките 25 лица, които са били контактни на заразения медик от Спешното в Кюстендил, обяви шефът на болницата в областния град, д-р Александър Величков.

По неговите думи състоянието на заразения лекар е добро, но той все още се намира в специализираното отделение на болницата.

„Колегата е от Босилеград и той доста често е пътувал през ГКПП „Олтоманци“. Съвсем възможно е от там да се е заразил с коронавирус“, коментираха медици от Спешното.

Данните пък от Западните покрайнини показват, че драстично намалява броят на заразените с COVID – 19 през последните дни. Всички 13 новодиагностицирани пациенти от община Босилеград са с леки симптоми и се лекуват в Здравния дом, а нито един не е приет в COVID отделенията във вътрешността на Сърбия. Сред заразените там има един лекар и медицинска сестра, които работят в Здравния дом в Босилеград. Те са поставени под карантина и се лекуват в домовете си, коментираха и от общинския кризисен щаб.

Само преди ден пък здравният министър заяви в Кюстендил, че държавата разполага със запаси, достатъчни да обезпечат лечебните заведения във всички точки на страната, ако се наложи. „Осигуряваме допълнителен финансов ресурс, който да гарантира на всички колеги на първа линия по 1000 лв. до края на годината“, каза още проф. Ангелов.