Легендарен мафиот най-сетне арестуван в Сардиния

Легендарен мафиот най-сетне арестуван в Сардиния

Легендарният италиански престъпник Грациано Мезина беше арестуван на остров Сардиния, предаде ДПА. Миналата година Мезина, който прекарва по-голямата част от живота си в затвора, като няколко пъти успява да избяга оттам, беше осъден от върховния съд на Италия на 24 години лишаване от свобода за трафик на наркотици. Той избяга, преди присъдата да бъде изпълнена.

Мезина е един от най-известните престъпници в Сардиния и буди както уважение, така и страх на средиземноморския остров, съобщава NOVA.

През 60-те и 70-те години той е тартор на група за отвличания, към която много хора в Сардиния са се отнасяли с уважение заради антикапиталистическите възгледи на нейните членове и отвличането на индустриалци и политици.

Мезина е арестуван няколко пъти, но редовно успява да избяга от затвори, болници и влакове. Влиянието му на острова е толкова голямо, че през 1992 г. се намесва в случай на отвличане и помага като посредник, за да бъде освободено малко момче.

Случаят придобива печална известност, защото похитителите отрязват част от ухото на седемгодишното дете, за да измъкнат откуп. Момчето, син на хотелиер, е освободено едва след 177 дни. Подробностите около освобождаването, както и ролята на Мезина така и не са изяснени.

През 2004 г. тогавашният италиански президент Карло Адзелио Чампи помилва престъпника. Но тъй като през 2013 г. Мезина е арестуван отново, този път за наркотрафик, помилването е отменено.