Лекари спасиха родилка с близнаци, прегърна за първи път бебетата за рождения си ден

Лекари от „майчин дом” спасиха родилка и близнаците й, а майката за първи път прегърна бебетата си на рождения си ден. 29-годишната пациентка е проследявана в болницата месеци наред. Тъй като близнаците не са позиционирани добре в матката, се налага цезарово сечение.

Бебетата са момчета и всяко от тях тежи над 3 кг.

Заради големината на близнаците няколко часа след цезаровото сечение матката на жената изпада в атония (увеличената слабост на мускулната сила на матката, която в повечето случаи е причина за животозастрашаващо екстремно кървене). Жената е вкарана отново в операционната, като е направена повторна животоспасяваща операция – лапаротомия. След всички грижи майката вече е в много добро състояние, изкарана е от апаратна вентилация и е със самостоятелно дишане.

Днес тя празнува рождения си ден, а най-голямата й радост е, че за първи път прегърна двете си деца. За да остане този ден най-радостният в живота ѝ, акушерките от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и ръководството на лечебното заведение решиха да подготвят изненада за пациентката, като украсиха празнично болничната ѝ стая.

Изпълнителният директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов лично поздрави пациентката с пожелание за дълъг живот, здраве и семейно щастие. В „Майчин дом“ работят повече от 200 акушерки, които осигуряват непрекъснат, ежедневен и денонощен цикъл на работа в помощ на лекарите, на майките и на най-малките пациенти.

СБАЛАГ „Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана акушеро-гинекологична болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Средно всяко 14-то българско дете се ражда в „Майчин дом“, като болницата продължава да бъде лидер по брой раждания на година.