Лекарка заразила 11 души в Кърджали, лъгала за контактните

Вчера белодробно отделение в многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали бе затворено за прием на пациенти заради заразени с коронавирус.

Отделението е затворено за дезинфекция, след като са установени 11 нови положителни проби за COVID-19. Всички новозаразени са контактни на лекарка от „Пирогов“, която излязла в отпуск и заминала за Черноочене, съобщава Нова тв.

Седмица по-късно се подложила на PCR-тест, който доказал, че е носител на коронавируса, но през това време е контактувала и с други хора, включително е посетила и болницата.

След поставянето на диагнозата още миналия петък здравните власти започнали да проучват контактите на лекарката. Първоначално тя заявила, че не се е виждала с никого и отказала да посочи къде точно е ходила.

В крайна сметка заразени се оказали нейни близки, две лекарки, санитарка и пациенти. Един от всички заболели е починал.

„Тя се е тествала по собствено желание, може би по изискване на лечебното заведение. Първоначално казва, че не е имало контакти. След това разбираме, че е имала такива. Упрекът към нея е за бавното съдействие“, каза областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Директорът на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев пък заяви, че ще бъде сигнализирана прокуратурата, за неточната информация за контактните лица.