Лекар след COVID-19: Дишам с остатъците от белите си дробове

Лекар след COVID-19: Дишам с остатъците от белите си дробове

Дишам с остатъци от белите си дробове след COVID-19. Toва разкри пред bTV д-р Дончо Дончев, който влезе като доброволец в ковид зоната на ВМА.

„Мислих, че последствията са като при другите вирусни пневмонии и се преодоляват, но е факт, че дишам с остатъци от белите си дробове. Скенетът показва, че голяма част от функционалната тъкан на белия дроб е заменен с така да се каже непродуктивна тъкан, която ние наричаме съединителна. Благодарение на една световна рекордьорка по дълбоководно гмуркане, която ми даде програма, бих казал, че остатъчната част е в доста добро функционално състояние“, обясни още лекарят. Доктор Дончев се заразява с новия вирус, след като прави процедура на тежко болен и силно заразен пациент.

Това е болест, която няма нищо общо с грип. Една от причината да кажа това е, че нямаме специфично лекарство като при грипа, ние атакуваме последствията и вървим след тях. За 19 дни загубих 20 килограма, каза още докторът.

Въпреки сблъсъка с болестта, д-р Дончев е категоричен, че, ако се налага, би се върнал като доброволец, за да помага на колегите си. След оздравяването си той дари кръвна плазма, за да помогне в лечението на други болни хора.