КРИМИНАЛНО

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЖИВОТА

Лекар: COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция, заяви д-р Емануил Найденов, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ пред bTV.

loading...

Лекарят посочи, че COVID-19 не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава непременно, че ще загине.

По думите му броят на смъртните случаи вследствие на сезонния грип в Италия за сезон 2016/2017 е 24 981 души. В момента в световен мащаб жертвите на коронавируса са по-малко.

„Това не е ебола. Маса от нас ще прекараме вируса и може би до месец повечето от нас ще имат положителни тестове, че са прекарали инфекцията в някакъв момент“, предположи неврохирургът.

Според него идеята да има извънредно положение е свързана с това, че има обществен натиск и има очаквания на обществото спрямо управляващите нещо да се случи. „Нашето общество очаква резултати и тези резултати ще ги има. Въпросът е на каква цена?“, заяви д-р Найденов.

„По-добре да се застраховаме, нека има извънредно положение, отколкото да се стига до бедствено положение“, заяви специалистът и допълни, че до бедствено положение може да се стигне и при пика на сезонен грип, когато много пациенти може да имат нужда от интензивно лечение.

Доктор Найденов изрази мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата, какъвто е в Италия. „Италия за момента показва в историята си, че и със сезонните грипни инфекции, нещата там явно протичат тежко. Може би има много фактори, които определят това, но това не значи, че ще се повтори при нас. Още повече с мерките, които в момента се взимат от щаба“, посочи неврохирургът.

„Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, като се тества популацията, че много от нас са прекарали това заболяване, без да разберат и ще се разбере кои са рисковите контингенти“, посочи д-р Емануил Найденов.

„Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда“, успокои за финал той.

loading...

1 thought on “Лекар: COVID-19 не е ебола! Краят му се вижда!

  1. И при грипа ли е нямало къде да слагат болни ….и съответно трупове.( Относно Италия питам…) И дали скоростта на грипа също е толкова бърза ..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЖИВОТЪТ

Kоронавирусната епидемия, която зарази над 1.2 милиона души по цял свят, доведе до осезаем спад в световната икономика. Много държави са въвели мерки, за да...

Извънредното положение, каквото го играем ние, е малко прекалено. Социалната изолация е да се ограничат случаите в малки общности, в които има заразени. Това заяви...

Водата, която е най-важният ни източник на живот след кислорода, е от голямо значение за нашето тяло. Специалистът по вътрешна медицина и нефрология, д-р Арзу...

Възрастна наемодателка е изгонила момиче на 29 години от квартирата й в София. Слушайки новините, бабата решила, че момичето, което ходи на работа всеки ден,...

Пaндeмиятa oт кoрoнaвируca прeдизвикa вълнa oт дaрeния cрeд cвeтoвнитe пoлитичecки лидeри. Прeз пocлeднaтa ceдмицa мнoгo oт тях - прeзидeнти, прeдceдaтeли нa пaрлaмeнти, прeмиeри и миниcтри,...

ХОБИ