Ливанец с апетитни сделки у нас ръководил измами за €60 млн. на десетки фирми в цял свят

Ливанец с апетитни сделки у нас ръководил измами за €60 млн. на десетки фирми в цял свят

Зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи подробности за престъпната група, измамила фирми от САЩ, Канада и Западна Европа с над 60 милиона евро, която беше задържана при спецоперация на ГДБОП. Арестувани 7 души – българи, ливанец, иракчанин и грък. Първите двама чужденци са постоянно пребиваващи в България, като ливанецът е близък до бивши собственици на голям търговски център в София, предаде БНТ.

Групата е действала на база бизнес шпионажа, но в киберпространството. Проучвала е компании, които търгуват с други свои контаргенти, но в отдалечение страни. Бандата действала от 2016 година. Източвани са сметки на фирми от целия свят, използвайки така наречените „фишинг мейли“.

Антимафитотите попадат на следите на измамниците във виртуалното пространство. Установяват, че един от заподозрените пробива мейл сървъри на големи фирми и в реално време копира бизнес-кореспонденцията им.

„Следи се внимателно комуникацията и когато наближи моментът на плащането за съответната стока и услуга, се изпраща фалшив и-мейл, който имитира и-мейла на контрагента с малка разлика – сменя се една буква или цифра. И се поканва партньорът да плати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България“, обяви Иван Гешев.

След това измамниците прехвърлят откраднатите пари по сметки в държави от Средния изток, където банковата система и по-либерална и без проблем се теглят големи суми в брой. От там, през офшорни компании, парите се връщат към лидерите на групата у нас.

На въпрос дали ливанецът и иракчанинът са лидерите на групата, бъдещият главен прокурор отговори: „Да, това са основните хора, хора със сериозни възможности. Между другото са пострадали доста сериозни фирми. Две в САЩ – една, занимаваща се с търговия с метали и една с медицинско оборудване“.

По тази схема са откраднати пари още от над 47 компании във Великобритания, Испания, Италия, Полша, и Канада. Петима от задържаните са българи на средно и ниско ниво в групата.

„Това, което можем да кажем на жаргон „мулета“, които са използвани за регистриране на банкови сметки. Съответно за получаване на интернет-банкиране, за да може после парите да се превеждат без лично посещение на банката по интернет. И един-двама, които са организирали комуникацията“, допълни Гешев.

Според разследващи за мулета са привличани безработни, които са търсили работа чрез обяви в интернет. При редица обиски в различни помещения днес са иззети много доказателства, включително за банкови преводи от компании към мулета в България. Възможно е да се окаже, че измамените фирми са много повече от 47, както и, че мулетата са много повече от установените до момента пет.

Ливанецът и брат му известни с апетитни сделки

По неофициална информация на „24 часа“ ливанецът се казва Рамез Шараф и живее у нас от около 20 г. 50-годишният бизнесмен има десетки фирми у нас. Занимава се основно с инвестиции в строителството и туризма, но и с износ на дървен материал, както и със сладкарство. Собственик е на популярна верига за арабски сладки.

Наследява много от фирмите на брат си д-р Газуан Шараф, който пристига в България още по времето на комунизма, за да учи медицина. Дипломирал се като неврохирург и започнал работа в санаториума в село Искрец до Своге. В средата на 90-те Газуан Шараф се връща в Ливан и се появява отново в България през 1997 г., вече като бизнесмен.

Става шеф на гръцко-ливански консорциум и купува ЦУМ, който по-късно е продаден на фирма на Георги Гергов на много по-висока цена.

През 2005 г. фирми на Газуан Шараф и на брат му сключват скандална сделка – купуват 1500 дка гора в село Искрец на цени 5 пъти под пазарните. Преди това кметът на Своге Емил Иванов е предложил на Общинския съвет да актуват имотите от публична държавна в частна собственост, за да може да ги продаде на Шараф. Сделката се разследваше от прокуратурата. Горите около Своге бяха заменени за терени на Черноморпието, където братята Шараф изграждат хотелски комплекси. От 3 г. насам много от тях се продават от съдебни изпълнители заради дългове.

Освен това през 2005 г. ливанците подписаха договор и за апетитен военен имот на кръстовището на столичните улици „Ситняково“ и „Оборище“. Цената е 40 милиона евро. На терена се изгради голям мол, а печалбата на Шараф се оказа двойна след продажбата на терена. Газуан и Рамез Шараф купиха и земята под Царските конюшни през 2003 г. от областната управа, ръководена тогава от Росен Владимиров, който после избяга от страната и заживя в Швейцария. Цената за терена беше 10 млн. евро.

По време на тройната коалиция братята Шараф купиха и апетитни военни имоти по морето.