ЛиЛана: Задържаха ни 3 дни преди да пуснем системата за е-винетки

Групата около бившата певица Лиляна Деянова – ЛиЛана е задържана три дни преди да излезе на пазара с алтернатива за продажбата на винетки. Освен това тези хора са единствените, които лежат в ареста заради евросредства. Това бяха основните тези на защитата днес пред Апелативния спецсъд, който гледа мярка за неотклонение на Деянова.

Апелативният специализиран наказателен съд остави Лиляна Деянова – ЛиЛана, обвинена в участие в престъпна група за присвояване на средства от еврофондове, в ареста. С определението се отмени мярката на спецсъда за домашен арест от миналата седмица. Мотивите за това са, че Деянова е контролирала фирмите „Нованор“, „Телерайз“ (с фиктивен собственик Ася Йочева), „Ай Си Ти солюшънс“ и „Скилър ЕООД“, чийто собственик е братът на ЛиЛана – Александър Деянов. Чрез тях тя, заедно със съдружниците си, сключвали договори с неверни данни по европроекти, без да се извършва дейността, за която е получена безвъзмездна финансова помощ. От тях бандата, в която обвиняемата участва, присвоила 1 355 000 лв. Разпитаните служители от „Нованор“ пък не знаели нито за проектите, нито за офиса в Плевен.

Съдът прецени, че не е налице опасност обвиняемата да се укрие, но сметна, че ако ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, тя би могла да извърши друго престъпление. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Стана ясно, че прокуратурата е добавила вчера още два тома доказателства и най-вече – разпити на свидетели, които са питани основно познават ли Васил Божков. Самата Лилана, която пожела да говори пред медиите от съдебната зала, не отрече, че го познава. Но пак повтори, че нейната фирма „са едни млади хора, които продават софтуер“.

Aдвокатът й Николай Хаджигенов пък направи няколко атрактивни твърдения, като едното от тях бе, че еднствената връзка на „младите хора“ с Васил Божков е във въпросите на прокуратурата.

„Единствената идея на цялото това нещо, както и на всички дела от този тип е инквизиция, каза Хаджигенов на съдебния състав. – И това – лицата, на които са повдигнати обвинения, да бъдат задържани на всяка цена в ареста.“

В съдебната зала се разбра, че вчера към основното обвинение на Деянова – за участник в ОПГ, е добавено второ – за измами при получаването на евросредства. Към новото обвинение е привлечена и бившата й дуетна половинка от дует L.A. Ася Йочева.

Предстои апелативният спецсъд да вземе своето решение. Само преди Лилана бе пусната под домашен арест от спецсъда, но и прокуратурата, и защитата са недоволни и мярката засега не е влязла в сила. Обвинението иска Деянова да остане в ареста, а защитата – да бъде освободена – без никаква мярка за неотклонение.