ЛиЛана получи обвинение, прокуратурата иска постоянен арест

ЛиЛана получи обвинение, прокуратурата иска постоянен арест

Певицата Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана и още четирима души получиха обвинени1 за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма „Иновации и конкурентноспособност“. За трима прокуратурата ще внесе днес искане в съда за налагане на постоянен арест.

Групата беше задържана на 25 април 2020 г. при операция на СДВР и ДАНС и спецпрокуратурата.

При извършените действия по разследването от следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност, съобщиха от прокуратурата. Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г.

Според разследващите няколко фирми, контролирани от ЛиЛана (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност.

Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми. Двама от обвинените са пуснати срещу парични гаранции.