Лихварите Янко Джуджето и брат му прибирали къща на закъсал срещу… 200 лева борч

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста ромските лихвари Янко Джуджето и брат му Живко. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици в столичния квартал „Христо Ботев“.

Съдът прие, че са налице достатъчно доказателства, за да се предположи, че ръководителят на групата и неговият брат са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че могат да извършат нови престъпления. В това число – да повлияят на хода на разследването, оказвайки натиск върху свидетелите.

Четиримата участници в бандата на Живко и Янко бяха задържани на 2 септември 2019 г. при акция на Специализираната прокуратура и антимафиотите.

Събраните доказателства сочат, че от началото на 2016 г. те са предоставяли парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани.

Онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани и физически малтретирани. Вече стана ясно, че един от длъжниците е бил пребит с метална палка и парче от бетонен бордюр.

Има и други фрапиращи примери, когато заради борч от 200 лева се е стигало до отнемане на кола и дори къща. Това са разказали жители на ромската махала, които са станали защитени свидетели. Освен това, участниците в групата са разпространявали наркотици в различни райони на столицата.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва.